Читај ми!

Црногорац за РТС: Везе Србије и Црне Горе од економских до рођачких биће приоритет нове владе

Срећко Црногорац, члан експертског тима мандатара Здравка Кривокапића, рекао је за Радио Београд да везе Србије и Црне Горе морају бити приоритет нове владе и верује да ће наћи разумевање за то у Београду.

Члан експертског тима мандатара за састав црногорске владе Срећко Црногорац изјавио је да ће пуна нормализација односа са Србијом бити приоритет будућег министра спољних послова.

"Везе две државе, које су у распону од економских до рођачких, морају бити приоритет и верујем да ћемо разумевање за то наћи у Београду", рекао је Црногорац за Радио Београд.

Коментаришући преговоре о новој влади, оценио је да ће она почивати на медитократским принципима, односно да ће све странке и коалиције које су учествовале у рушењу режима Мила Ђукановића пропорционално изборним резултатима партиципирати у власти.

"Мора се поштовати пропорционални принцип. Једино тако можемо да се носимо с кризом – од економске до епидемиолошке", напомиње Црногорац и додаје да "једино кад је реч о најосетљивијим ресорима, као што су на пример финансије, треба тражити експертско решење".

Црногорац се осврнуо и на положај Срба у Црној Гори, оценивши да је у претходном периоду "заиста био лош".

"Црна Гора је грађанска држава, а не држава било ког народа. Такво је и уставно решење и оно је, с обзиром на то какав је демографски састав – добро. У држави у којој нема већинског народа, у супротном би то био рецепт за уношење немира и недостатка друштвене кохезије. Што се тиче односа доскорашње власти према Србима, он је био лош, посебно по питању заступљености у државним органима и нова власт ће то променити. Нема никакве сумње да је било озбиљне, систематске дискриминације", каже члан експертског тима.

Истиче да предстоји и попис становништва, а као што је познато, "однос Срба и Црногораца је веома флуидан".

Срећко Црногорац је поновио да је већ договорена измена Закона о слободи вероисповести, који је био окидач за литије и масовно окупљање грађана.