Читај ми!

Потукли се српски и хрватски ђаци у Вуковару

Председник Градске организације Самосталне демократске српске странке (СДСС) у Вуковару Срђан Колар потврдио је синоћ за "Танјуг" да је испред једне школе у том граду дошло до туче ђака две смене - српске и хрватске.

Колар је казао да је полиција брзо реаговала, да је неколико ђака било привредено, један са лакшим повредама по глави, као и да је истрага догађаја у току.

Видео, који се појавио на друштвеним мрежама, приказује тучу, која се, каже Колар, догодила пре два дана.

Према његовим информацијама, један од учесника туче је задржан у притвору.

Колар је изразио жаљење што се хрватски медији нису показали професионално, већ су, каже, као виновнике туче одмах означили ђаке српске националности, иако истрага још траје и није званично саопштено ко је започео сукоб.

Он није желео да прејудицира закључке истраге, али наводи да "срећом, постоји још један видео снимак који кружи друштвеним мрежама и који показује да је след догађаја био другачији од писања хрватских медија", који су српске ђаке одмах означили као кривце.

"Нажалост, овде се води кампања против припадника српске заједнице, како би се Срби приказали као основни проблем у Вуковару и Хрватској, и актери свих немилих дешавања, а тако и као починитељи тога", каже Колар.

Додаје и да ово није изолован случај, као и да се у Вуковару у последње време дешавају константни напади на припаднике српске заједнице.

"До пре годину дана није било тако, до напада на једног дечка који је чекао аутобус, а којег су напали припадници навијачке групе Бед блу бојс, који су и најчешћи узрочници инцидената", рекао је он.

Колар истиче да у сваком случају, такве ствари као што су туче, не смеју да се дешавају, без обзира на то ко је први напао.

"Ја сам поборник смиривања тензија и апелујем на све да учине све што је у њиховој моћи да се такве ствари не дешавају. Граду Вуковару нису потребне овакве тензије, граду који је доживео велике страхоте и разарања потребни су мир, међусобна толеранција и поштовање", рекао је он.

На Инстаграму се појавио снимак на којем се види како су хулигани напали децу испред средње школе у Вуковару.

Деца испред средње школе "Никола Тесла" у Вуковару нападнута су, како снимак интерпретира портал НС на свом Инстаграм профилу, позивајући се на његове неименоване ауторе, "само зато што су Срби".

Готово истовремено, локална телевизија у Винковцима Плава ТВ емитовала је вест о догађају, али се у тој верзији ради о нападу српских хулигана на хрватску децу.

Хрватска полиција до сада се није огласила.