Кривокапић: Повратка на старо нема

У Црној Гори је у току формирање нове владе, а кандидат за премијера три победничке коалиције, које су формирале већину у парламенту, Здравко Кривокапић каже да сматра да грађане не треба оптерећивати проблематиком расподеле ресора.

"То је прије свега ствар договора између политичких субјеката. Тако нешто се не ради у медијима. Предлог састава владе, план и програм, представљају се јавности тек када се постигне договор и артикулишу циљеви и приоритети. Све остало је помало недолично и оптерећује све нас", навео је Кривокапић у ауторском тексту за подгоричке Вијести.

Према његовим речима, најважнији изазов у овом тренутку је економија, а "партизане и четнике, бјелаше и зеленаше" треба оставити да се, како каже, "терају по шумама историје".

"Вратимо их у књиге и научне радове одакле су их намјерно извукли политичари пропале економије који су своју неспособност у економској, али и лошу намјеру у правној сфери покривали темама које, огроман дио становника Црне Горе, реално не оптерећују. Не сумњам да је сваки одрастао грађанин изградио свој однос према традицији, историји или вјери. То му у будућности нико не може и не треба одузети. Такве теме, које су увијек интересантне са научног аспекта, у наредном периоду препустимо научницима", навео је Кривокапић.

Актуелна економска ситуација, оценио је Кривокапић, у Црној Гори није ружичаста и сликовито говорећи, каже, подсећа га на "велики и сигуран брод који су досадашњи владари развалили да би свако плутао на свом, што већем, парчету дрвета". "Садашње панично запошљавање кадрова које је, изгледа, терен препознао, додатно оптерећује буџет и говори о патриотизму са нулом патриотизма и бриге о суграђанима", навео је Кривокапић.

Црна Гора ипак има толико прилика за економски опоравак да му се, како истиче, чини да је до смене власти дошло у последњем, али и даље добром тренутку.

Црна Гора је, истиче, идеално место за дигиталне номаде.

"Ворк анд Травел шансе треба схватити и методично прихватити. Пољопривреда просто вапи за стварном подршком и озбиљан план се мора што пре направити и спровести", навео је и додао да је оно што може да обећа да ће надзирати рад сваког министарства и то на дневној бази.

"Пратићу ток новца до посљедњег цента. Зато сам већ покренуо ИТ сектор. Навикли смо да на министре гледамо као на богове. Нисам сигуран да ће дјелатник у министарству, какво треба да фомирамо, имати друге мотиве за посао осим схватања да се жртвује за народ под будним оком тог истог грађанина", навео је Кривокапић и истакао да је важно да све политичке партије препознају овај нови моменат.

За Кривокапића је идеално да у политику не би требало да улазе они који желе моћ или који мисле да су неспособни за било шта друго.

"У Влади нам требају људи који овакав задатак доживљавају као велику жртву, спремни да потроше значајно вријеме свог живота, свјесни, колико ће, до сваке ситнице, бити контролисани и од домаћих и од међународних фактора. У овом случају важан је процес. Постављени циљеви се кроз договорену стратегију морају достићи. Радници у новим министарствима па и министри ће бити смијењени уколико се покажу као нестручни и неспособни за постизање очекиваних стандарда", навео је он.

Истиче да сујета, властољубље и славољубље ће се показати као веома лоши мотиви за овакав рад, а будући министар уместо славе и новца, може лако зарадити и затвор уколико својим радом склизне у незаконите радње.

"Нико у Црној Гори, а ни у међународној заједници, чији смо реалан дио, неће више толерисати корупцију и криминал или неспособност. Након свих обављених разговора у једно сам сигуран: повратка на старо нема! Они који се надају другачијем исходу грдно ће се разочарати", поручио је Кривокапић.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво