Чланови Председништва БиХ задовољни састанком у Бриселу

Потпредседник Европске комисије и високи представник за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ примио је у Бриселу чланове Председништва БиХ, председавајућег Шефика Џаферовића и чланове Председништва Милорада Додика и Жељка Комшића.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је током разговора у Бриселу било напретка када се ради о БиХ и да се разговарало о напорима које још треба учинити како би та земља дошла до статуса кандидата за чланство у ЕУ.

Додик је на конференцији за новинаре, после састанака које су чланови Председништва БиХ имали у седишту ЕУ, рекао да је договорен пакет економске подршке који ће бити представљен следеће недеље и који обухвата важне секторе и области, допринеће изградњи инфраструктуре која ће повезати све главне градове земаља Западног Балкана.

Како је рекао, разговарало се и о пакету мера у вези са мигрантима, који подразумева да се мигранти задрже на границама, а да се они који су већ ушли избаце.

"У том погледу усаглашена политика ЕУ биће примењивана и на западном Балкану", рекао је Додик.

Говорећи о мини Шенгену, Додик је истакао да је то припрема региона за ЕУ и да је тај пројекат веома важан.

"ЕУ је рекла да ће га подржати и да ће на самиту 10. новембра тај мини шенген бити тема. Ми ћемо се 9. новембра састати са још неким људима. Сви наши саговорници знају да је БиХ сложена држава", рекао је Додик.

Џаферовић: Наредне недеље пакет економске подршке

Председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је новинарима да има добре вести за БиХ и да ће ЕУ следеће недеље објавити два извештаја - један који се тиче проширења и други који се тиче пакета економске подршке Западном Балкану.

Он је додао да су тема састанака били и "мини-Шенген" и миграције и најавио да ће шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ присуствовати обележавању годишњице Дејтонског мировног споразума у БиХ.

"Када је у питању проширење Уније, на свим састанцима казано је да је БиХ направила значајне искораке у реализацији 14 приоритета ЕУ и да БиХ треба да настави да ради на испуњавању свих обавеза из тих 14 приоритета", рекао је Џаферовић.

Он је навео да, ако то буде тако, БиХ може да очекује статус кандидата током 2021. године.

Када је у питању пакет економске подршке Западном Балкану, Џаферовић је рекао да ће њега следеће седмице представити европски комесар за суседску политику.

"То врло значајан пакет који треба да значајно подржи инфраструктуру, енергетски и еколошки развој целог региона Западног Балкана. Од тога добар део се односи на БиХ. О детаљима ће идуће седмице у свим главним градовима држава Западног Балкана говорити европски комесар за суседску политику", навео је Џаферовић.

Он је нагласио да се у Бриселу разговарало и о другим темама, пре свега о миграцијама.

Како је навео, Европска комисија је припремила нови план за решавање питања миграција о коме се тренутно разговара унутар ЕУ.

"Он ће помоћи да се БИХ успешно носи са проблемом миграција и да се смањи број илегалних миграната у БиХ", поручио је Џаферовић.

Џаферовић је нагласио да чланови Председништва БиХ сматрају да је ово била врло успешна посета Бриселу која, како је навео, осликава перспективу свега онога што ће се у будућности дешавати када је у питању европски пут БиХ.

Комшић: Белгијски систем не би прошао у БиХ

Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић рекао је новинарима да принцип конститутивности, какав постоји у Белгији не би могао да се примени на БиХ.

Додао да је белгијски систем пропорцијалан и да не верује да би био прихваћен у БиХ.

Говорећи о састанцима, Комшић је казао да је задовољан, нарочито састанком са комесаром Вархељием, са којим се до детаља разговарало о неким питањима.

"Задовољан сам и састанцима и атмосфером", рекао је он.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво