Како опстаје бугарски премијер Бојко Борисов?

Протести против владе Бојка Борисова трају скоро три месеца. Грађани траже оставку премијера и главног тужиоца Ивана Гешева, незадовољни начином на који се бугарска влада бори са корупцијом. Уз то, четвртина укупног броја становника напустила је ову земљу у последњих 20 година. Упркос томе, бугарски премијер опстаје. Аналитичари тврде да се Борисов на Западу представља као заштитник и баријера против поновног доласка комуниста на власт у Бугарској, иако комунизам у тренутним међународним околностима не постоји и тешко га је обновити. Истовремено, на основу великих енергетских пројеката, има добре односе са Русијом и Турском.

Бојко Борисов користи већ виђене, али успешне трикове за опстанак на власти.

Према анализи љубљанског Института за блискоисточне и балканске студије, познато је да је Бојко Борисов "миљеник" немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Добре односе има и са председником Русије Владимиром Путином и лидерима држава Вишеградске групе, а одличну сарадњу развио је и са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Томе треба додати и "додворавање" америчком председнику Доналду Трампу, пошто је пристао да Бугарска као чланица НАТО-а за војну потрошњу издвоји најмање два одсто БДП-а.

"Тако је Борисов купио осам авиона Ф-16, који су унапред плаћени Сједињеним Државама по највишој цени", наводи се у анализи.

 

Војни трошкови порасли више од 120 одсто

Бугарска је најсиромашнија земља ЕУ, а на првом месту по војним трошковима.

У периоду између 2018. и 2019. повећала је трошкове за одбрану за 127 одсто.

Дозвољена је изградња логистичког центра, који обедињује осам војних база на кључним местима у земљи, што је додатно исцрпло ионако сиромашан државни буџет.

Недавно је склопила споразум са Грчком, на основу ког ће се Бугарска прикључити терминалу течног природног гаса (ЛНГ) у северној Грчкој.

Пројекат, који ужива снажну подршку САД, има за циљ да повећа енергетску диверзификацију у југоисточној Европи, која је у великој мери зависна од руског природног гаса.

Такође се гради гасовод "Балкански ток", који је наставак "Турског тока" на простору земаља Западног Балкана и земаља средње Европе.

Мада се на први поглед чини да су пројекти које започео бугарски премијер велики спољнополитички успех, Институт за блискоисточне и балканске студије тврди да се иза јавног иступања и деловања Бојка Борисова и његових олигарха крију криминал и корупција великих размера, што је главни разлог вишемесечних протеста грађана Бугарске.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво