Читај ми!

Полемика у Сабору посланице СДСС-а и десничара о "усташким улицама"

Изјава посланице Самосталне демократске српске странке (СДСС) Драгане Јецков у хрватском парламенту да у десетак хрватских градова постоје улице које носе имена припадника и идеолога усташког покрета и да је то тако "једино због рехабилитације усташког режима", оштро је дочекана од парламентарне хдеснице.

Јецковљева је у Хрватском сабору истакла да "у десетак градова постоје улице које носе имена припадника и идеолога усташког покрета – усташких функционера и ратних злочинаца.

Као такве побројала је Бјеловар, Пакоштане, Славонски Брод, Паг, Винковце, Чачинце, Плетерницу и Загреб.

Та места, како је указала, имају улице Миле Будака, 10. април, дан када је 1941. проглашена Павелићева НДХ, Фрање Невистића, Ивана Оршанића и Јулија Маканца, а нису тако назване "због заслуга тих људи на другим пољима, то је урађено једино због рехабилитације усташког режима".

Драгана Јецков је истакла да је чињеница да су неки од тих званичника у НДХ евентуално дали допринос на књижевном или неком другом плану не може имати утицај, јер је, навела је, њихов морални значај и репутација неповратно уништена учествовањем или подршком таквом режиму, пренела је Хина.

На њено излагање реаговао је посланик Суверениста Хрвоје Зекановић рекавши да не може да верује да су посланици пет минута слушали о усташама "из ваших уста, захваљујући хрватско-српској трговачкој коалицији, па прекините више".

"Не могу веровати да 2020. имамо исто испирање мозга које смо имали од '45 до '90, колегинице Јецков. Ово је хрватска држава која је независна и слободна, сметало то вама или не", додао је Зекановић.

Давор Дретар из Домовинског покрета Мирослава Шкоре је рекао је да ће тај покрет бити увек за помирење, за заједничку будућност државе, али без повишених тонова и, како је навео, "оваквог оптуживања".

"И ваш сународњак, мајор Милан Тепић који је у минирању касарне у Бјеловару убио 11 хрватских војника, данас у Београду има своју улицу, па молим петицију од ваше странке и народа према српским властима у Београду, јер то је готово иста прича, ако не и потпуно", рекао је Дретар обраћајући се посланици Јецков.

Јецковљева му је на то узвратила да је она посланица у Хрватском сабору, где представља српску заједницу у Хрватској, а то како се зове улица у Београду, треба оставити народним посланицима у Србији.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара