Пленковић: У Вариводама почињен тежак злочин над Србима

У Вариводама, крај Кистања, почињен је тежак злочин против невиних људи, упркос томе што на том подручју више није било ратних деловања, рекао је премијер Хрватске Андреј Пленковић на комеморативном скупу за убијене српске цивиле. Он је додао да као председник хрватске владе дубоко жали због злочина и изражава саучешће члановима породица страдалих. Присуство Пленковића јак симболички гест, поручио Борис Милошевић.

Пленковић је рекао да припадницима српске мањине шаље поруку мира и помирења, али да очекује да српска страна смогне снаге и призна да је на Хрватску извршена агресија, јер и то заслужује недвосмислену осуду.

"То значи јасно ограђивање од тадашње великосрпске агресије у чије су име убијени бројни држављани Хрватске, а многи злочини остали некажњени, међу њима и злочини у суседним селима, где су старији припадници такође убијени, а починитељи никад нису одговарали", рекао је председник хрватске владе.

Готово два месеца након војно-полицијске акције "Олуја", на данашњи 1995. године у Вариводама је убијено девет мештана српске националности: Душан Дукић (59), Шпиро Берић (55), Јово Берић (75), Јован Берић (56), Радивој Берић (69), Марија Берић (69), Милка Берић (67), Марко Берић (82) и Мирко Покрајац (84).

Убијени су хицима из непосредне близине на својим кућним праговима.

За тај и многе друге злочине над српским цивилима није нико одговарао.

Милошевић: Присуство Пленковића јак симболички гест

Потпредседник хрватске владе Борис Милошевић изјавио је у Вариводама да је први пут након 20 година један хрватски премијер дошао на комеморацију српским цивилним жртвама које су невино страдале током последњег рата.

"То је јак симболички гест да и ове жртве овде заслужују емпатију и поштовање и да се не разликују од свих жртава које су се, нажалост, догодиле широм Хрватске", рекао је Милошевић новинарима.

О изјави премијера Андреја Пленковића да Хрвати треба да признају да су починили злочине, као што и Срби треба да признају да се догодио отпор леигитимно изабраној власти, Милошевић каже: То је оно што сам ја говорио кад сам ишао у Книн, да је време да након 25 година посећујемо једни друге, да отворимо те болне теме, да је време да коначно чујемо једни друге, чујемо оно што смо можда стављали са стране, заташкавали.

Додао је да је последица тог недела и заташкавања да сада, кад говоримо о Вариводама, још немамо одговорне за те злочине.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво