Ништа од постсезоне у Црној Гори, опоравак туризма тек наредне године

Због актуелне епидемиолошке ситуације и повећаног броја заражених у Црној Гори, не може се очекивати постсезона која би у некој мери компензовала губитке туристичке привреде, рекао је за "Побједу" државни секретар у црногорском Министарству одрживог развоја и туризма Дамир Давидовић, преноси РТЦГ.

Дамир Давидовић је рекао да, имајући у виду актуелно епидемиолошко стање, напори морају бити усмерени ка његовој санацији у ишчекивању зимске туристичке сезоне, као и на припрему наредне летње.

Каже да би наредна летња сезона требало да буде знатно боља него ова, јер су сви актери упознати са свиме што прати епидемију и стандардима заштите који треба да се примене.

"Постојале су тенденције из европских емитивних тржишта и из региона да у периоду постсезоне туристи у већем броју дођу, али са епидемиолошком ситуацијом која је актуелна, друге државе уводе ограничавајуће мере за путовања према нама и то значајно ограничава могућност да у септембру и октобру надокнадимо губитке које имамо", објаснио је Давидовић.

Наглашава да је ова година врло напорна за све актере туристичке привреде, јер је епидемија урушила сва очекивања.

"Очекивања су била рекордна за ову годину кроз најаве хотелијера, туроператера и туристичких агенција. Година је кренула добро. Забележили смо раст у прва два месеца и поред лоших резултата у зимским центрима због недостатка снега, међутим доласком пандемије све се променило", истакао је Давидовић.

Сматра да је ово проблем на који не може да утиче ништа сем дисциплине у поштовању мера.

"Морамо се придржавати мера и препорука Института за јавно здравље, али се надамо да ће епидемиолошка ситуација да се смири кроз дисциплинован однос свих актера и грађана и да ћемо наредну сезону дочекати тако што ћемо да је покренемо што пре", каже Давидовић.

"Наредне године се очекује нормализација" 

Дамир Давидовић каже да су се надали снажној постезони, јер се очекивало смиривање епидемије у летњим месецима.

"Међутим, са епидемиолошком ситуацијом се десило то што се десило и у овом тренутку треба да радимо за наредну сезону. Наредне године се очекује нормализација, али је тешко пројектовати било што", објашњава Давидовић.

Туристичке агенције, превозници и други повезани делатници такође су у тешкој ситуацији због недостатка туриста који су долазили у Црну Гору, али и због домаћих потрошача који због ограничења условљених епидемијом не могу да путују у иностранство.

"Радимо на имплементацији трећег сета мера. Један број јавних позива дефинисаних трећим сетом биће административно спремни или су већ припремљени", казао је Давидовић.

У наредном периоду се припрема и унапређење дигитализације у овом сектору.

"Морамо направити снажан искорак у дигитализациј туристичког пословања и тржишта у Црној Гори. Око 1,5 милиона је опредељено за ове сврхе у наредне две године за пројекат е-турист", закључио је Дамир Давидовић.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара