Читај ми!

Kомшић и Џаферовић за, Додик против признања Kосова

Бошњачки и хрватски члан Председништва БиХ, Шефик Џаферовић и Жељко Kомшић, гласали су за признање самопроглашеног Kосова, док је српски члан Милорад Додик био против. Најавио је да ће покренути питање виталног интереса на предлог одлуке да БиХ призна Косово.

Предлог за стављање признања косовске независности на дневни ред Председништва БиХ поднео је Жељко Kомшић.

"Признање Косова као независне државе господин Додик није прихватио, гласали смо 2-1 за ту одлуку. Додик је био против и то ће бити тема наредних седмица. За очекивати је да ће Додик тражити седницу НСРС-а и износити оне теме где се повезује Косово и РС. То је ризична прича која може ескалирати у причу о сецесији и претпостаљам да сви знате куда би то водило", рекао је Комшић новинарима након седнице.

Српски члан Председништва Милорад Додик потврдио је да на данашњој ванредној седници Председништва БиХ није усвојен предлог одлуке о признању, јер је он био против тога.

Иако је прегласан, истиче Додик, то није коначна одлука већ ће се о овом питању изјаснити Народна скупштина Републике Српске.

"Даља процедура иде тако што ће се на следецој редовној седници ставити као обавезна и о њој ће се одлучивати. Али то није коначна одлука, ако ја покренем, а хоћу, питање виталног националног интереса, о томе НС РС одлучује", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Косово, истакао је, не може да буде признато, РС не може да прихвати да се различита пракса примењује.

"Што се тиче КиМ, Председништво је одлучило да се у овој фази подржи независност КиМ, али то није коначна одлука", рекао је Додик.

Поновио је да је добро што је питање признавања самопроглашеног Косова дошло на дневни ред Председништва како би се решило једном заувек.

Јер, како је објаснио, једном када одлука буде донета да БиХ не признаје самопроглашену косовску независност, онда ће сви бити у обавези да то јавно и кажу.

Џаферовић: Анализа о мини Шенгену за 30 дана

Председавајући Председништва БиХ Шафик Џааферовић, из реда бошњачког народа, изјавио да је да је то тело поздравило "мини Шенген" иницијативу, с тим да је Савет министара задужен да направи анализу свих споразума које БиХ има са ЕУ и у региону.

Џаферовић је казао да анализа треба да покаже шта то значи за БиХ, које су штете, користи и, како је рекао, евентуалне опасности.

"Та анализа ће бити достављена у року од 30 дана од данас. Господин Додик је предлагао да већ данас приступимо 'мини Шенгену', али то нисмо усвојили већ смо затражили комплетну анализу и то је на крају једногласна одлука сва три члана Председништва БиХ", казао је председавајући, пренео је сарајевски портал Кликс.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво