Додик објашњава због чега се ускомешала политичка сцена БиХ

У разговору који је трајао више од два сата српски члан председништва БиХ Милорад Додик известио је председника Србије Александра Вучића због чега се ускомешала политичка сцена у Сарајеву и зашто Бошњацима смета споразум из Вашингтона.

Српски члан председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик упозорио је председника Александра Вучића да Сарајево рачуна и на "ратну опцију" јер жели да дискредитује Србију као гаранта мира у региону.

"Разговарали скоро два сата и моја је обавеза да упознам председника Србије о свим догађајима у БиХ јер је Србија потписник и гарант дејтонског споразума. У Сарајеву иста мета, исто одстојањео, води се антисрпска политика са жељом да се докине и нестане Република Српска. Због тога и покушавају да дискфалификују Србију као фактор мира у региону", рекао је за РТС Милорад Додик.

Kако каже, сваки спољнополитички успех Србије и Срба је неприхватљив за политицаре у Сарајеву - Бошњаке и муслимане.

Отуда, каже, и  Бакир Изетбеговић поново потеже питање одговорности Србије за геноцид у БиХ, иако је то већ одбачено. 

Политичка сцена у Сарајеву посебно се ускомешала после после потписивања Вашингтонског споразума. 

"Бошњаци су увек били мезимци САД и зато сада показују осећање угрожености. А када се помене питање зашто је могуће да када имате готово идентичну ситуацију на Косову и БиХ, Албанцима је дозвољено, а Србима није право на самоопредељење у Републици Српској. Зато Бакир Изетбеговић и прети да се у БиХ ништа неће завршити лако и да ако треба да ће БиХ бранити и новим ратом", каже Додик.

Српски члан председништва тврди да покретање војске није могуће без сагласности сва три представника у Председништву, а да по Дејтонском споразуму полиција из једног ентитета не може да прелази у други па не зна чиме Изетбеговић прети иако јачају наменску индустрију у Федерацији БиХ док је у РС она уништена.

Он је подсетио и на двостуке аршине које међународна заједница примењује према Србима и РС и да је о томе између осталих недавно причао и са званичником САД Метјуом Палмером. Од става да Република Српска има право на самоопредељење Милорад Додик не  одустаје.

"Када питам зашто је готово у идентичној ситуацију на KиМ и овде у БиХ по питању односа међу народима једној страни све допуштено, па и право на самоопредељење и формирање самосталне државе, другој не, нама кажу да ћутимо", казао је Додик.

Додик је рекао да му је Палмер на његову контра тврдњу да су случајеви РС и KиМ упоредиви, одговорио циничним осмехом.

Наш став је да је упоредив и од тог упоређивана нећемо одустати, рекао је Додик.

Иницијатива за измештање амбасаде БиХ у Јерусалим

Милорад Додик је најавио да ће у понедељак затражити од Председништва БиХ да измести амбасаду из Тел Авива у Јерусалим иако унапред зна да од тога нема ништа.

"Видљиво је да БиХ у свакој прилици жели да се додвори Американцима и зато сам на овом примеру хтео да покажем лицемерје бошњачке стране", рекоа је за РТС Милорад Додик.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво