Статус Црногораца, па амбасадор

Председник Црне Горе Филип Вујановић најавио да ће указ о постављању амбасадора у Приштини бити потписан тек када Косово призна Црногорце као мањину. Црногорска национална заједница у непримереном положају, сматра Вујановић.

Указ о постављењу црногорског амбасадора у Приштини потписати тек када Косово призна Црногорце као мањину, изјавио је црногорски председник Филип Вујановић.

У интервјуу листу "Побједа", Вујановић је оценио да је црногорска национална заједница на Косову сада у непримереном положају, јер у косовском парламенту све друге заједнице имају своје посланике, а само Црногорци нису заступљени.

Вујановић је у интервјуу подгоричкој "Побједи" поновио да је неопходно да Косово створи услове за повратак избеглих и расељених, подсетивши да је, према попису становништва 1981. године, на Косову било више од 28.000 Црногораца и после Срба били су по величини друга неалбанска популација.

"То је однос према нашој мањини, а и комуникација коју сам имао са нашом дијаспором са којом сам се састајао приликом државних посета", рекао је Вујановић.

Како је навео, Влада Црне Горе има "веома пажљив однос" када је у питању успостављање дипломатских односа са Косовом, а одлука о томе ће бити донета у време које, како је рекао, процени оптималним.

Црногорски председник је рекао да не сматра да се овим ставом на било који начин са било ким конфронтира.

"Уверен сам да ово питање треба решити пре него што се размене амбасадори, јер је то коректно и према нашој заједници на Косову, а то је и очекивани коректан однос Косова према Црној Гори", истакао је Вујановић.

Црногорски премијер поновио је у среду став да су за Црну Гору односи са Србијом важни, као и да је Србија важна за регион. Међутим, најавио је да ће "Црна Гора и Косово" успоставити међусобне дипломатске односе у "блиској будућности".

број коментара 10 Пошаљи коментар
(петак, 01. јан 2010, 17:43) - anonymous-Bec [нерегистровани]

Cojstvo i junastvo

Zameni privatni interes, i borba za vlast! Setise Vujanovic da na Kosovu zivese Srbi iz C.Gore (t.j. Crnogorci), pa da ucini vjeliko delo za njih! Vidje li ti Junaka, jadan nebio.

(петак, 01. јан 2010, 09:47) - anonymous [нерегистровани]

Ako je tako onda

ja neznam zasto Srbija ne postavi uslov C Gori da prvo resi status Srba u C Gori pa onda posalje ambasadora.Vidite kako Vujanovic stiti interese crnogoraca na kosovu a unapred zna da ce hasis taci to prihvatiti.Ako se gledaju interesi i Srbija ima svoje interese u C Gori a oni tretiraju Srbe izmisljenu naciju.

(петак, 01. јан 2010, 01:04) - anonymous [нерегистровани]

Dokle bre Vujanovicu?

Nema logike, nema smisla i buducnosti, a o sramoti i bruki koju cine ovakve izjave, necemo vise raspravljati

(петак, 01. јан 2010, 00:21) - anonymous [нерегистровани]

a prava Srba u CG....

Vi gospodine takodjer da postujete prava najvece manjine u vasoj zemlji......

(четвртак, 31. дец 2009, 21:42) - anonymous [нерегистровани]

Slabić

Pre nekoliko dana Vujanović nije dao ovakvu izjavu.Sada je jasno da se on ni za šta ne pita.O svemu u Crnoj Gori odlučuje Milo Đukanović.Da sam na njegovom mestu ja bih barem ćutao.On prvo izađe i da jednu a nakon tri dana totalno suprotnu izjavu.Bolje da ćuti.

(четвртак, 31. дец 2009, 18:38) - Косовски Србин [нерегистровани]

Је си ли ти...

...чуо шта јуче рече онај Шиптар из Албаније? "Сви Албанци у једној држави". Тиче ли се то мало и Поцрнеле Црне Горе, црни Вујановићу?

(четвртак, 31. дец 2009, 17:42) - anonymous [нерегистровани]

crna gora

sramota

(четвртак, 31. дец 2009, 17:15) - Sinisa [нерегистровани]

crna gora

Odmah uspostavite odnose,nemoj da cekate toliko da vam se braca ne naljute.Sramota crnogorci niste samo Srbe ponizili vec i vas crnogorce,ako znate sta je to.

(четвртак, 31. дец 2009, 16:58) - srb [нерегистровани]

Bože, sačuvaj nas!

Sačuvaj nas od ovakvih licemera, ... većih dušmana a manje države! Neka im Bog oprosti!

(четвртак, 31. дец 2009, 16:45) - sasa [нерегистровани]

vic

kako se na crnogorskom zove Hans Christian Anrersen?
Petar Petrovic Njegos!