Пивски манастир – 13 година сељен камен по камен, једини на фрескопису има великог везира

Пивски манастир је међу ретким великим грађевинама у свету, великих димензија, које су пренете на друго место! Било је то 1982. године, због изградње хидроцентрале на Пиви. Пресељење је трајало 13 година, колико и градња манастира у 16.веку.

Читава грађевина, камен по камен, са 1.260 квадрата фресака са изворишта Пиве пренета је пар километара даље. Тако је храм, чији је ктитор митрополит Саватије Соколовић, потоњи патријарх српски, после 400 година бура и ратова, наставио да живи, чува веру и предања.

Једно упућује на изузетне заслуге Мехмед-паше Соколовића у обнови Пећке патријаршије, па је Пива и једини православни храм на чијем фрескопису је османски великодостојник.

"Врло је жива легенда у Пиви и сa генерације на генерацију, од наших светих отаца и од књига које су почете да се преписују, говори се да заиста јесте осликан сам велики везир, који предаје цркву свом крвноме сроднику – ради се о Саватију Соколовићу, који подиже овај велелепни храм", наводи Миле Цицмил, историчар.

Манастирска ризница чува вредне реликвије – Саватијеву одежду, јеванђеља, псалтир Црнојевића, па и Лонгинове иконе на златној подлози.

"Поседујемо једини псалтир у Црној Гори из Ободске штампарије 1495. године, чувеног штампара Макарија. На Хиландару има неколико примерака, једини је овде у манастиру Пива", истиче Јефтимије, игуман манастира Пива.

На храмовну славу, празник Успења пресвете Богорице, овде се са радошћу дочекују гости – ове године и добитник награде "Извиискра Његошева".

"Бити у дослуху, запараво, бити у суштинској вези са том традицијом, то ми се чинило јако важним, а са друге стране, не изгубити тај, то често понављам, чисти, интензивни дјечји доживљај свијета", поручује Ђорђо Сладоје, песник, добитник награде "Извиискра Његошева".

И у традицији и у доживљају света и Пива и Његош неприкосновено стоје као међаши – измештани, померани и достојни сваког труда и оданости – сада, као и у време када се под Пивским полијелејем, народ заклињао на част и верност.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво