Читај ми!

Кохабитација, концепт који мучи Мила Ђукановића

Детаљи и разрада заједничког програма конституисања власти досадашњих лидера опозиције у Црној Гори се настављају, а када је реч о кохабитацији, јер актуелни председник Мило Ђукановић пред собом има још три године мандата, верују да је то питање које може да мучи само њега.

Једанаест излазака на изборе морало је да прође да би се у Црној Гори променила власт. Прву без ДПС-а, брзо желе да формирају три опозиционе коалиције. Тиме и започну нову политичку праксу за коју су, кажу, спремне.

"То се зове кохабитација, ту нема никакве дилеме. Ја мислим да ће та кохабитација веома тешко да падне господину Ђукановићу", наводи Владимир Павићевић из коалиције "Мир је наша нација".

Здравко Кривокапић из коалиције "За будућност Црне Горе" наводи да, у овом тренутку, нико, без обзира ко био председник Црне Горе, не може да противречи вољи народа и да је то, како каже, најважнија порука.

Политички однос са човеком чију партију шаљу у опозицију могао би да траје две и по године – колико је Милу Ђукановићу остало председничког мандата. Више него икад, сада се у Црној Гори позива на Устав. По њему, извршну власт има влада, а председник десет релативно ограничених надлежности.

"Председник државе може да врати скупштини неки закон на поновно гласање, међутим сам парламент тај закон усваја идентичном већином тако да се у суштини ту ради о пролонгирању рокова. Али у политичкој равни, у равни политичког процеса, то ће сигурно да буде с времена на време и отворени рат", објашњава Сергеј Секуловић, политички аналитичар из Подгорице.

Бојан Клачар из Цесида оцењује да председник Црне Горе неће седети скрштених руку.

"Његова реална политичка моћ је много већа. Он црпи директан легитимитет са непосредно организованих избора пре две године и због тога је за очекивати да председник Мило Ђукановић неће седети скрштених руку, да се неће понашати као енглеска краљица која има само симболичке надлежности", објашњава Клачар.

Влада експерата

Насупрот кључне политичке личности у последњих 30 година, према најавама, биће влада експерата. Свој ауторитет, сматра се, јачаће само ако буде испуњавала оно што је обећавала. На агенди су укидање закона о слободи вероисповести, обрачун са корупцијом.

"Борба против корупције јесте нешто што је високо на агенди политичких актера и јесте нешто око чега ће се ломити копља, односно ће показати ефикасност и искреност у тој политици саме владе", наводи Секуловић.

Како каже Бојан Клачар из Цесида за очекивати је да дође до мирне транзиције власти од ДПС-а ка некој новој власти.

"За очекивати је да ова влада која би требало да се формира, а која би имала префикс експертске владе, може, односно мора да уради неку врсту мирне транзиције власти од ДПС-а ка некој другој новој и да у наредних две године кохабитације са председником Милом Ђукановићем на неки начин припреми терен за прве следеће изборе", оцењује Клачар.

А коалиције које су, по сопственим речима, срушиле Берлински зид и Црној Гори донеле најлепшу августовску зору, мандат и период кохабитације намеравају да искористе за слабљење Ђукановићевог ауторитета и политичког утицаја.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи