Гојко Перовић: Без протестних шетњи и литија на дан избора

Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић рекао је да Црква има пуно право да се изјасни око избора и позвао вернике да не подлежу пропаганди са анонимних адреса и да се на дан избора не организују "никакве протестне шетње, или нешто што би подсећало на литије".

"Црква има пуно право да се изјасни око збора и она је то урадила много блаже него што је, рецимо, Ватикан 1948. урадио пред изборе у Италији, подржавајући демохришћанску листу, а против левичарске коалиције. Цркви је то право припадало одувек, али га она нерадо и ретко користи", рекао је Гојко Перовић.

Додао је да "сада када држава и секуларна партија на њеном врху 'праве цркву' и врше подржављење сакралних објеката, ред је био да Црква каже шта мисли о таквој политици".

Истакао је да су избори својеврсна светиња, правило кога сви треба подједнако да се држе уколико се жели праведан и тачан изборни резултат.

Перовић је позвао све актере, а посебно верујуће људе, да не подлежу пропаганди са појединих анонимних адреса и да се у недељу не организују протестне шетње, нити да се на било који начин крши изборна тишина.

"Ово посебно говорим због могуће употребе простора испред православних храмова за неке активности којима није ни место ни време. У недељу ујутро ће у нашим црквама, по обичају, бити служене литургије и ниједно друго окупљање верника није благословено и Црква га не препоручује, ни док траје гласање, ни док се броје гласови", поручио је Перовић, преносе Вијести.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара