Додик за РТС: БиХ је карикатура, подршку коју имамо од Вучића сам желео и сањао

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик каже за РТС да представници Републике Српске имају с ким да разговарају у Београду. Напомиње да ће регион бити миран и стабилан само ако је Србија јака.

Милорад Додик је, гостујући у емисији Око, рекао да је веома важно да кад преставници Републике Српске дођу у Београд, имају с ким да разговарају и да има ко да их чује. Последњих година то је, каже, председник Србије Александар Вучић.

На данашњем састанку разговарало се о политичким темама, а Додик истиче да Србија као гарант положаја РС у БиХ мора да зна на који начин се крше Дејтонски споразум и Устав.

"Вучић и његов тим су захвални што РС ојачава своје самопоуздање, не да бисмо реметили мир, важан нам је на овим просторима, али имамо право да се бавимо нашим статусом на политички начин. Ми не желимо рат. Сарајево никад није прихватило да постоји РС, сви адути су им усмерени на међународну заједницу, Запад. Пошто схватају да је немогуће да заврше, не презају да испланирају оружани сукоб", сматра српски члан Предсеништва БиХ.

Истиче да РС не сматра да треба дати шансу сукобу, већ да се мора разговарати на тему мира.

"Не тражимо више од онога што је у Уставу и Дејтону. Не прихватамо теорију да је БиХ могуће да егзистира ако је слаба Србија. Сматрамо да је јака Србија гарант мира и стабилности", напомиње Додик.

Понавља да БиХ није успела да призна Косово захваљујући ангажману Републике Српске, и тако ће бити и у будућности.

"Наш једини маневарски простор је да истрајемо у нашим очекивања и интеграцији наших народа, да не прихватамо да нас неко квалификује као босанске Србе, не постоје ови и они Срби, да навикнемо да наша права произлазе из Повеље УН, ми имамо слободу и зато повлачимо права која постоје у Повељи УН. Зашто они могу да се интегришу и праве јединствену државу Албаније и Косова, а ми не можемо?", упитао је Додик.

Истиче да подржава политику Вучића додајући да је "срећа што имамо Вучића који преговара о Косову".

"БиХ је карикатура" 

Српски члан Председништва БиХ истиче да у Сарајеву разговара са свима који желе да разговарају.

"Тамо је једна патолошка ситуација у којој су они заробљени у својим сећијама и покушавају да наметну неке своје вредности, као Турци некада. Њима је сваки састанак у Београду прича против њих. Ми причамо о нама, нашем положају, у култури, спорту, инфраструктури. Ништа нисам рекао кад су се бошњачки прваци састајли са Ердоганом", наглашава Додик.

Сматра да се Турска "далеко више меша" у унутрашње ствари БиХ него Србија.

"Зашто се у Сарајеву не решава покушај убиства Вучића у Сребреници пре пет година? Све су учинили да направе карикатуру од БиХ, каква и јесте", каже Додик напомињући да је БиХ држава само на међународном плану, док на унутрашњем нема суверенитет.

Додаје да је документа која је послао Вучићу послао и у Загреб, на шта, каже, још није добио одговор.

"Важно је да будемо на свим адресама које учествују у процесу који се зове Босна и Херцеговина, она никад није била грађанска. Чак и комунисти, који су бежали од нације, рекли да је БиХ и муслиманска и српска и хрватска", наглашава српски члан Председништва БиХ.

Наглашава да је боље да живи свако за себе, али као добар комшија, а не "овако".

Понавља да је на власти био и кад су Србију водили Слободан Милошевић, Војислав Кошутиница, Борис Тадић, али да је њихова подршка немерљива у односу на оно што сада Вучић ради за Српску.

"Оно што имамо сада је оно што сам сањао и желео, у смислу подршке за пројекте. Пре 10–15 година ниси смео да споменеш да Србија и РС праве идентичан буквар", истиче Додик.

Наводи да ће 15. септембар бити заједнички празник Србије и РС, када ће заједнички бити обележени догађаји везани за српски народ.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво