Комеморација у Груборима – 25 година од злочина без казне

У Груборима код Книна одржана је комеморација српским жртвама, цивилима који су убијени 25. августа 1995. године у операцији "Олуја обруч". Комеморацији су први пут присуствовали званичници Хрватске – председник Зоран Милановић и министар бранитеља Томислав Медвед. Комеморацији су присуствовали и потпредседник Владе Хрватске Борис Милошевић и председник СДСС-а Милорад Пуповац.

Руже уз слику шесторо старих српских цивила убијених у овим кућама, чак 20 дана после "Олује".

Председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац указао је на чињеницу да су жртве убијене са рукама подигнутим у ваздух. "Нису били војници, нису били наоружани, нису могли никоме да науде", истакао је Пуповац.

У Плавну су били и посланица српске мањине у Хрватском сабору Ања Шимпрага, генерали Хрватске војске у пензији Лука Ђанко и Веселко Габричевић и Еуген Јаковчић из "Документе", преноси ХРТ. 

На комеморацији у Груборима је био присутан и специјални изасланик председника Србије Веран Матић, који је навео да је заједничка комеморација важан и охрабрујући корак.

Матић је за Танјуг рекао да је од хрватског амбасадора у Србији добио информације да је у претходним разговорима било заинтересованих за обнову кућа, а да ће о "димензији повратка" одлучити сами, када се увере да ли им одговарају услови.

Истакао је да није довољно обновити кућу или направити пут, већ повратак мора бити одржив, мора имати и основу за то – да има посла, да би они који би се вратили имали приходе.

"Али ово је доста важан први корак. Осећам другачију атмосферу у хрватском естаблишменту, у Влади, када је реч о односу према жртвама 'Олује' и онима који су протерани. Мене то охрабрује. Ја сам, између осталог, ту и да подржим такве трендове, учешћем у комеморацији овде, у Плавном и Груборима. Био сам у Вариводама и гледаћу да будем на сваком месту", рекао је Матић после помена у селу Плавно.

Милановић рецитовао Шантића

Хрватски председник Зоран Милановић рекао је да је за Груборе први пут сазнао из текста Њујорк тајмса, истакавши да је то у њему изазвало морални ужас, преноси регионална телевизија Н1. 

"Штета због злочина у Груборима направљена је и Хрватској као држави", нагласио је Милановић, додавши да је због тога злочина навучена мрља на државу "која је била нападнута у рату".

Милановић је и одрецитовао песму Алексе Шантића "Остајте овде".

Томо Медвед, потпредседник Владе и министар бранитеља, изразио је саосећање због губитка чланова породица убијених у име Владе Републике Хрватске.

"Иза сваког изгубљеног живота остају разорене породице које с том траумом живе сваки дан, а овакве комеморације прилика су да им сви заједно одамо почаст. Невине жртве због којих смо данас окупљени опомињу нас да је нужно улагати додатне напоре у изградњу снажнијег друштва на добробит свих хрватских грађана", додао је Медвед.

Потпредседник хрватске владе и Пуповчев саобрац, Борис Милошевић, рекао је да је емпатија и признање свим невиних жртава претпоставка помирења и престанка мржње. Према његовим речима, време је да мржња престане, да се не преноси на нове генерације. 

Злочин без казне

У Груборима, засеоку села Плавно, 25. августа 1995. године је убијено шест старијих српских цивила и запаљено 20 кућа.

Убијени су Марија Грубор (1905), Милош Грубор (1915), Јован Грубор (1930), Милица Грубор (1944), Ђуро Карановић (1954) и Јован Карановић (1922).

Прве информације о масакру саопштили су представници УН, који су се критичног дана налазили у рејону села, па чек и сликали специјалце како излазе из села.

Жупанијско државно тужилаштво у Загребу је 2010. године подигло оптужницу против тројице бивших припадника хрватске Специјалне полиције "Лучко" због ратног злочина над српским цивилима.

Оптужени су Фрањо Дрљо, који је био командир групе, Божидар Крајина и Игор Бенети, а суд у Загребу је 2014. донео ослобађајућу пресуду.

На ову пресуду уложена је жалба, коју је суд прихватио па је суђење обновљено 2016. године.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво