РТЛ: Пленковић у септембру на комеморацији Србима у Вариводама

Премијер Хрватске Андреј Пленковић одлучио је да у септембру присуствује обележавању годишњице страдања српских цивила у Вариводама током последњег рата, јавља хрватски РТЛ.

"Разматрамо и планирамо обићи све локалитете гдје су учињени злочини поглавито и гдје су масовне гробнице", рекао је Томо Медвед, министар бранитеља.

Премијер Пленковић ће, како сазнаје РТЛ, ићи на обележавање страдања српских цивила у Вариводама у септембру.  

У Вариводама је убијено девет српских цивила, старијих особа које су имале између 60 и 85 година, упркос томе што је "Олуја" завршена месец и по дана раније и више није било ратних деловања.  

Раније данас је у Уздољу је, у организацији Вијећа српске мањине општине Бискупија, одата почаст убијеним српским цивилима у "Олуји", за шта нико није одговарао, пренео је РТЛ.

"Окупљат ћемо се и убудуће да бисмо чули осуду овог злочина. Окупљат ћемо се у најбољој вјери да ћемо поштујући страдање, кроз које су прошли наши суграђани Хрвати и наши сународњаци Срби, створити друштво мира", поручио је Милорад Пуповац.

Пленковић је раније изјавио да "утолико више жалимо за жртве ратних злочина почињених с хрватске стране јер легитимно право на обрану не може бити оправдање за недјело".

Потпредседник Владе Томо Медвед требало би крајем месеца да иде на комеморацију у Груборе где су такође убијени српски цивили.