Бањалука, сећање на жртве егзодуса од пре 25 година

У Бањалуци је, служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља и полагањем венаца на Споменик страдалим Крајишницима на Динари, обележено 25 година од егзодуса српског народа из Републике Српске Крајине.

Жарко Шукара имао је 16 година када је напустио своје село код Обровца. Није се вратио, није обновио порушену и девастирану имовину. Живот је створио у Бањалуци и сада је ту кућа. Често иде у Хрватску да обиђе рушевине, каже носталгија.

"Вратило се нешто ситно, све стари људи. Моје село је велико, једно од највећих у Далмацији. Било је око 800 кућа и ту се нешто вратило, а другдје слабо", каже  Жарко Шукара, додавши да се баве се сточарством, а што се тиче слободе, боје се.

Слободан Перић  пре рата је живео у Загребу. Некада је био министар у Влади Републике Српске Крајине. Данас адвокат у Бањалуци.

"Срба из Крајине више нема, не постоје као народ, ни физички ни правно, ако знате да смо прије рата ми били конститивни народ", каже Слободан Перић.

Подсећају на бројеве. Више 200.000 протераних, 1.869 погинулих и несталих Срба. За њих су се данас помолили и упалили свеће.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво