Пред истицање законског рока у Скопљу конституисано Собрање

Собрање Северне Македоније конституисано је данас у Скопљу, а преговори о стварању коалиционе владе бити тешки, оцењују локални медији.

Собрање је конституисано последњег дана законског рока, председник парламента није изабран јер још није формирана владајућа већина, а до тада ће председавати досадашњи предедник Таљат Џафери.

Владајући Социјалдемократски савез СДСМ, странка која је победила на ванредним парламентарним изборима, најавила је да у уторак почиње преговоре за формирање нове коалиционе владе.

Конститутивна седница 10. сазива парламента Северне Македоније због посебних је мера уведених против ковида-19 одржана у свечаној дворани "под куполом", уместо у пленарној дворани.

На ванредним изборима 15. јула највише мандата у парламенту са 120 места добио је владајући СДСМ освојивши 46 мандата.

Следи највећа опозициона странка ВМРО ДПМЕ с 44 места, чији је страначки лидер Христијан Мицкоски рекао да ће покушати да формира коалицију.

"Преговори о састављању владе бит ће утакмица која ће се играти до последње минуте", рекао је у понедељак.

По броју освојених гласова на трећем месту је највећа албанска странка ДУИ с 15 посланика, коалиција Алијанса за Албанце - алтернатива има 12 посланика, странка Левица има два, а Демократска странка Албанаца једног посланика.

Кључ за састављања владе у рукама је Демократске уније за интеграцију (ДУИ), највеће албанске политичке странке, која представља етничку албанску мањину.

Та странка је била и део владе Зорана Заева, која је у јануару предала власт техничком кабинету, до одржавања избора.