СНВ: Зауставити мржњу према Србима

Српско народно вијеће упутило је, поводом обележавања 25. годишњице војно-полицијске акције Олуја, "Тринаесту изјаву сјећања" у којој се позива на заустављање мржње и насиља према Србима.

СНВ сматра да је време да се након 25 година злочини расветле, да се створи свест о томе зашто се тако нешто догодило и колика је то штета не само за Србе у Хрватској него и за саму Хрватску, наводи се у саопштењу СНВ-а.

"Мислимо да је нужно да се према Србима заустави ширење мржње и насиља те да се почне градити друштво толеранције и поштивања различитости. Мислимо да је нужно да се престане исмијавати или прешућивати туђа страдања. Умјесто тога треба почети поштивати страдања других. Тако чине честити ратници, томе воде мудри и поштени политичари, о томе проповиједају истински свећеници", истиче СНВ.

Сећају се, како се наводи, свих жртава и њихових страдања, Хрвата који су страдали у ратном насиљу и прогонима 1991. и 1992. и Срба који су страдали у ратном насиљу и прогону у лето и јесен 1995, али и годинама након тога.

СНВ истиче да су страдања Хрвата призната и одговорни кажњени, али да се то не може рећи за Србе.

"Ратни злочини почињени према Србима ретко су кажњавани, посебно злочини у Олуји и након ње", наводи се у саопштењу и додаје да места страдања Срба обележавају и посећују само српске организације, а да за државу и државну власт она као да и не постоје.

Исто је, оцењују, и с прогоном готово 200.000 Срба само у Олуји, не рачунајући оне у операцији Бљесак те у бројним градовима Хрватске изван ратног подручја.

Српско народно вијеће истиче да у Хрватској јавности не постоји свест о страдању Срба.

"Свест о толиком страдању у Хрватској јавности не постоји. Свест о потреби да се искажу жаљење и емпатија те да се осуде злочини годинама се све више смањује, а на њено место долазе бешћутност и нехршћанска исмевања, мржња према преосталим Србима, нетолеранција према ономе што их чини различитим од Хрвата и насиље, било вербално било физичко", наводе у СНВ.

Указује се да је под ратном претњом и против своје воље из Хрватске избегло 200.000 душа и угашено готово 2.000 људских живота за време Олује и месецима после ње, а да су то били "махом они који су били немоћни да себе одбране, а камоли да неког нападну".

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи