Пленковић о одласку Милошевића у Книн: Верујем да ће Београд временом разумети важност одлуке

Премијер Хрватске Андреј Планковић рекао је за ХРТ да је за хрватско друштво "добра ствар" то што потпредседник Владе Борис Милошевић у име СДСС-а долази у Книн.

Андреј Пленковић је рекао да је Милошевићев одлазак у Книн добар за односе између Хрвата и српске мањине "особито оне у Хрватској".

"Добро је и у коначници за односе између Хрватске и Србије и добра је порука модерне и сувремене Хрватске која је ријешила своје националне задаће", поручио је хрватски председник Владе.

Казао је да долазак Милошевића на 25. годишњицу "Олује" показује и јединствен став Владе.

"Сви чланови и чланице Владе ће бити у Книну за 25. обљетницу. То је порука суочавања с оним што се догодило протеклих 30 година", додао је.

Пленковић је нагласио да је "'Олуја' била правно легитимна, војно неизбјежна, а политички нужна".

Пленковић је поручио да је циљ ове Владе да мења односе у хрватском друштву, те да мења односе и са суседима на боље.

Истакнуо је да је прошло 25 година од краја рата те 22 године од мирне реинтеграције хрватског Подунавља.

Нагласио је да је одлука о доласку Милошевића у Книн изразито добра и позитивна.

Додао је да верује да ће с временом разумети и у Београду зашто је та одлука важна.

Председник Владе је казао да потпредседник Владе и министар хрватских бранитеља Томо Медвед жели да оде у Груборе и направи цивилизацијски гест хрватске Владе и изрази пијетет према жртвама у селу Грубори.

"То је важна политичка геста хрватске Владе", рекао је Пленковић.

Поручио је да то није никаква трговина већ да жели да трансформише односе и "стави их на неке друге, нове, здраве основе".

"Чињеница да ће тамо говорити генерал Готовина је јако добро за Хрватску. Сјећамо се његових порука након повратка из Хага. Рат је готов, окренимо се будућности. И увјерен сам да он дијели овакав приступ и овакав став који смо политички заузели поводом 25. обљетнице", рекао је Пленковић.