Милановић: Ситуација у Хрватској личи на филм "Вариола вера"

Стање у којем сад живимо је ванредно, оценио је председник Хрватске, Зоран Милановић, у интервју за ТВ Н1 поводом пола године од како је на власти.

Ванредно стање не подазумева само рат, истиче Милановић и додаје да је ово природна катастрофа и да су грађанима ограничена нека права, за чим постоји потреба, али да то није добро регулисано.

Милановића ова ситуација у Хрватској у којој кризни штаб одлучује, на пример, о томе колико ће људи бити на свадби и на тај начин, каже, превазилази своја овлашћења, подсећа на сцену из филма "Вариола вера".

"У том филму који је из ''82. имате неки штаб који формира држава и зову једног професора који је једини 30-их видео велике богиње и он им говори шта да раде, а они му одговарају: ''Господине професоре, ми смо вас позвали јер вас ценимо, али одлуку ће преузети политика'', и тако је и било", каже Милановић и додаје да је слична ситуација у Хрватској.

"Тај Стожер (Kризини штаб) је неко паратело које прво није ни постојало. Онда су добили нека овлашћења, а прва велика овлашћења су добили законом који сам ја потписао у пет минута јер су молили, хитно-хитно-хитно. А они су онда из тих минорних измена извели много већа овлашћења него што им закон даје", рекао је Милановић.

Он је нагласио да је за све одлуке у демократским друштвима потребна двотрећинска већина.

"Ово још није противуставно, али је лагано девијантно," наглашава Милановић и додаје да је упозорио премијера да ће бити много тужби када се све нормализује ако све не буде урађено према закону у време кризе.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво