Немачки новинар: Не бих написао да је Томпсон фашиста, али проблем је што велича НДХ

Није проблем што Томпсон воли Хрватску, проблем је што не зна да је воли без тривијализације или чак величања мрачне НДХ, оценио је немачки новинар Михаел Мартенс, који је интервјуисао проусташког певача.

Михаел Мартенс, који је урадио интервју са Марком Перковићем Томпсоном након што је његову песму певао немачки голман Мануел Нојер, огласио се пошто је хрватски певач љут због оцена које је новинар о њему изнео и сматра да је преварен.

У тексту објављеном у Јутарњем листу, Мартенс је одбацио оптужбе, тврдећи да су Томпсона преварили људи из његовог окружења и објаснио своје ставове о хрватском певачу.

Навео је да током бављења Перковићем и његовим песмама у последњих неколико месеци није дошао до темељно другачијег мишљења, али ипак јесте до нешто диференциранијег утиска.

"Данас више не бих написао реченицу 'Томпсон је фашист'. (А у мојем чланку у ФАЦ-у о мојим дојмовима из Чавоглава, уосталом, нити нема такве реченице)", пише Мартенс.

Сада је, каже, склонији другачијем закључку.

"Проблем с господином Перковићем није у томе што он воли Хрватску, него у томе што он не може вољети Хрватску без тривијализације или чак глорифицирања њезина најмрачнијег раздобља. Да пјесма 'Бојна Чавоглаве' не почиње покличем 'За дом спремни', сматрао бих је правом пјесмом у право вријеме, иако не припада мојем глазбеном укусу", наводи Мартенс.

Ипак, због поклича "За дом спремни" на почетку, контекст је нажалост  другачији, додаје Мартенс.

Немачка историја и Томпсонови концерти 

Стекао је утисак да би било добро када Перковићу више не би било допуштено одржавање концерата у Немачкој, која, с обзиром на своју историју, "не би требала бити мјесто на којем се појављује особа која јавно и отворено говори да је ‘За дом спремни‘ само безопасан поздрав".

"Човјек који пјева да је 1945. била лоша година јер је 'нас' (тко су, заправо, у тој причи 'ми'?) раштркала по цијелом свијету. Разумијем и цијеним Перковићев антикомунизам и његов критички став према Југославији, што увелике дијелим с њим. Али, колико вриједи антикомунизам особе ако недвосмислено не осуђује и другу страшну идеологију 20. стољећа?", упитао је Мартенс.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи