Хоће ли половни француски "рафали" чувати хрватско небо

Због епидемије коронавируса, хрватска војска још није закључила тендер за набавку борбених авиона. Како пише Јутарњи лист, то су искористили Французи који се надају да ће својом понудом уверити Загреб да купи њихове половне "рафале".

Француска држава нада се да ће продаја борбених авиона "рафал" Хрватској решити дeо проблема њихове војне индустрије, пише Јутарњи лист.

Новог хрватског министра одбране Марија Баножића, као и неколико његових претходника, на столу дочекао пројект набаве борбеног авиона, пројекат који пуних 14 година није успела да реши ниједна тамошња влада, подсећа Јутарњи.

Баножић је пре неколико дана рекао како жели "завршити питање затварања понуда за авионе".

Није прецизирао у ком року, али зато у плану Владе за следеће раздобље стоји како ће се "до краја мандата одабрати тип авиона, потписати уговор и започети с обуком пилота и техничара и припремом пратеће инфраструктуре".

Како констатује аутор текста у Јутарњем, то значи да у хрватској влади признају како пре 2024. године ништа од новог авиона и да ће ваздушни простор те земље једно време морати да чувају авиони партнерских чланицаНАТО-а, највероватније Италије и Мађарске.

Наиме, делу мигова ресурси почињу истицати 2022. и морају бити приземљени, а 2023. године ниједан ловац руске производње више неће смети да лети.

Хрватска влада је почетком априла због епидемије коронавируса до даљег одложила процес набаве борбеног авиона.

У том је тренутку хрватски званичници на столу су имали понуде САД и Шведске за нови Ф-16 вајпер и ЈАС-39. Рабљене авионе понудиле су Француска ("рафал"), Италија ("јуроуфајтер") те Норвешка, Грчка и Израел (Ф-16). Према првотном плану, понуде су требале бити оцењене до почетка августа, али онда је дошла корона и све је одложено.

Међутим, како се укаује у тексту, процес није заустављен. Протеклих месеци у Министарство одбране Хрватске долазиле многе делегације на разговоре о својим понудама, а посебно су били активни Французи.

Да Париз озбиљно рачуна на хрватски тендер, показује и ток расправе која се ових дана води у Француској о пословним тешкоћама тамошње војне индустрије које су уследиле због коронавируса, указује се у тексту Јутарњег.

Радна група Одбора за одбрану францускога парламента поднео је извјештај о будућности авио-индустрије те земље с посебним нагласком на производњу борбених авиона "рафал".

Председник Управног одбора компаније "Дасао Авијасион" признао је да се та фабрика суочава с отказивањем наруџбина за нове авионе и вишемилионским губицима. Поред Финске и Швајцарске, у "Дасао Авијасиону" уздају се у успех на хрватском тендеру, истиче Јутарњи.

Према наводима француских медија, представници француске Главне управе за наоружање у извештају парламентарном одбору наводе да је Хрватска једна од "перспектива" за половне "рафале" који би били "преузети из француске војске".

Такође се наводи како би у том случају корист за француску индустрију била у продаји резервних делова.

Јутарњи указује да је "рафал" вишенаменски авион који успешно обавља задатке ваздушне борбе и уништавања циљева на земљи и морској површини. Има могућност летења на врло малим висинама, а током једног лета пилот истовремено може уништавати циљеве у ваздуху и на земљи (мору), без обзира на временске услове, дању и ноћу.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи