Пожари и даље бесне на Коринту, евакуисана насеља

Грчки ватрпогасци други дан се боре са шумским пожаром који је избио на источном Пелопонезу. Пожар на југу Грчке под контролом.

Пожар је избио у среду, међутим до четвртка увече ватрогасци нису успели да га савладају, а локално становништво и туристи морали су да се евакуишу будући да се пожар приближио насељима.

Градоначелник Коринта рекао је да је пожар ван контроле и прогласио је ванредно стање у региону, преноси Би-Би-Си.

У гашењу пожара учествује више од 260 ватрогасаца, као и 10 хеликоптера и 10 авиона.

"Упркос томе што је скоро цела ваздушна флота укључена у гашење пожара, ситуација није под контролом", изјавио је градоначелник Василис Нанопулос.

За сада није пријављено да је ико од грађана задобио повреде или страдао.

Грчки вастрогасци су ноћас након што се ветар смирио, успели да ставе под контролу велики пожар на југу те земље који је беснео више од једног дана, присиљавајући на евакуацију села и летњих кампова.

Шеф ватрогасне службе Стефанос Колокурис рекао је да се ватра источно од града Коринта смањује, преноси АП.

"Тренутно нема активног фронта'''', рекао је он на државној телевизији ЕРТ.

Власти су претходно из предострожности евакуисале још једно село и дечји летњи камп, а 20 авиона и хеликоптера помогли су више од 300 ватрогасаца на терену који су се борили да обуздају пожар.

Наредбе за евакуацију издате су за укупно седам села и два кампа откако је пожар започео у среду у приморском насељу Кехриес, више од 80 километара југозападно од Атине, и брзо се проширио на унутрашњост.

Изгорело је доста обрадивог земљишта, борова и маслина, а озбиљно је оштећено око 10 кућа, рекли су локални званичници. Један ватрогасац је лакше повређен.

Ватрогасна служба саопштила је да су од синоћ широм Грчке избила 72 шумска пожар.