Хрватска од ЕУ добија 22 милијарде евра

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је, после дуге и исцрпљујуће седнице Европског савета о вишегодишњем финансијском оквиру, да Хрватска може бити изразито задовољна, јер ће, када се сва средства саберу, добити више од 22 милијарде евра.

Андреј Пленковић изјавио је да је договор лидера ЕУ о опоравку и седмогодишњем буџету добар компромис и да Хрватска може да буде задовољна.

Хрватска ће из новог вишегодишњег финанансијског оквира имати нешто више од 12,6 милијарди евра и из новог инструмента ЕУ следеће генерације 9,4 милијарде евра.

Договор лидера ЕУ о плану опоравка и седмогодишњем буџету добар је компромис и Хрватска може бити задовољна, јер ће са више од 22 милијарде евра имати сјајну основу за спровођење реформи и провредни опоравак, изјавио је у Бриселу хрватски премијер Андреј Пленковић.

Од тих 9,4 милијарде, нешто више од 5,9 милијарди су бесповратна средства, а 2,350 милијарди су зајмови.

"Завршио је састанак ЕУЦО. Усвојили смо #NextGenerationEU и #EUBudget за идућих седам година. У Хрватску доносимо 22 милијарде евра које су јемство брзог привредног опоравка и даљњег равномерног развоја земље", написао је Пленковић на Твитеру.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара