Епископски савет: Дијалог служио да би поново уцењивали Цркву

Епископски савет Српске православне цркве је након разговора са експертским тимом црногорске владе саопштио да са жаљењем констатују да је најновијим предлогом Владе пред Цркву постављен ултиматум у виду обавезне регистрације Митрополије и епархија СПЦ у Црној Гори, упркос чињеници да као црквене установе постоје на простору Црне Горе пуних осам векова.

Епископски савет Српске православне цркве наводи да су се, и поред огромне забринутости свештенства, монаштва и верног народа, одазвали позиву Владе Црне Горе на дијалог, очекујући и верујући да ће се доћи до заједнички прихватљивог решења спорних одредаба Закона.

"Црква Божја је и овом приликом посведочила да је по својој богочовечанској природи и мисији у свету била, јесте и остаје отворена за дијалог као пут и начин за решавање отворених питања. Очекивали смо да је експертски тим Владе од 11. марта ове године до данас имао довољно времена да размотри наше предлоге и да ће нам у писаној форми доставити одговор на њих. Нажалост, до тога није дошло", наводи се у саопштењу експертског тима СПЦ.

"Са жаљењем констатујемо да је најновијим предлогом Владе пред Цркву постављен ултиматум у виду обавезне регистрације Митрополије и епархија СПЦ у Црној Гори упркос чињеници да као црквене установе постоје на простору Црне Горе пуних осам векова. У потпуности је игнорисано историјско постојање и правни субјективитет Митрополије и епархија", истиче се у саопштењу.

Додају да је "захтевом експертског тима Владе на тај начин игнорисана и одлука Светог архијерејског сабора СПЦ од 26. маја 2006. године, којом је то највише тело СПЦ под председништвом блаженопочившег патријарха Павла, признајући обновљену независност Црне Горе, заправо извршена пријава традиционалног континуитета субјективитета древне Зетске митрополије и осталих епископија у Црној Гори. Наведена одлука је 1. децембра 2006. године званично уручена тадашњем председнику Црне Горе Филипу Вујановићу".

Осим тога, како наводе из експертског тима СПЦ, игнорисана је и пријава коју је 8. марта 2012. године митрополит црногорско-приморски Амфилохије званично доставио Министарству унутрашњих послова, о чему постоји доказ који је познат и достављен је Влади Црне Горе.

"Сматрамо да је након свих наведених аката Цркве, невиђено понижење у виду ултиматума Цркви да се поново региструје и да изнова, као некаква новоформирана верска заједница, стиче правни субјективитет који је признат и препознат од свих власти, па чак и окупаторских, кроз векове до данас. Нико и никада до данас није поставио питање постојања правног субјективитета ове цркве и њених својинских права на светињама и осталој завештаној црквеној имовини, о чему постоји безброј доказа од Отоманске империје преко Краљевине Црне Горе до СФРЈ", наглашава се у саопштењу.

"И овом приликом подсећамо да смо 11. марта ове године Влади доставили правно утемељен предлог за поступак евидентирања цркве и верских заједница у евиденциони регистар, што је поновљено и 20. јула ове године од нашег експертског тима, али нажалост, без успеха", додаје се у саопштењу.

"Цркви није својствено да испоставља ултиматуме никоме, па ни Влади Црне Горе. Тако је било и у овом случају, јер смо, и поред одређених стручних примедби, прихватили 61 од укупно 66 чланова Закона. У односу на пет спорних чланова, предложили смо измену и допуну и то само у делу којим се не поштује и поништава вишевековни идентитет, достојанство, субјективитет и светиње Цркве и којим се Црква, једина у Црној Гори и то мимо сваког права и елементарне правде, приморава да доказује да су црквене светиње црквене, а не државне. Свима је јасно, без обзира на то што Влада упорно обмањује међународну јавност, да у Закон није имплементирана ниједна суштински битна препорука Венецијанске комисије од 24. јуна 2019. године", наглашава се у саопштењу.

Указују да су размотрили Владин предлог потенцијалних измена чланова 63 и 64 Закона и констатовали да су они у суштини "обесмишљени уз инсистирање Владе на опстанку члана 62 Закона којим се, истина условно, црквена имовина проглашава за државну, иако то она никада није била у историји Црне Горе".

"Никако не може да издржи тест елементарне логике чињеница да је Влади у децембру 2019. и у марту 2020. године био прихватљив предлог наше цркве којим се гарантовао правни субјективитет Цркве и верских заједница, који су стекле по свом историјском континуитету и ранијим прописима, а да јој је сада управо то постало спорно, те и да се питање светиња сада напрасно и ултимативно условљава регистрацијом", наводи се у саопштењу.

"На основу свега изложеног, јасно произлази да Влада, за разлику од Цркве, ни овом приликом није имала искрене намере да се кроз дијалог дође до заједнички прихватљивог и одрживог решења, већ је позив за дијалог очевидно служио за нове уцене цркве и актуелни политички маркетинг, у чему Црква не може и не жели да учествује", поручује епископски савет.

Намере и циљ Владе је, како кажу, "показао и показује вишемесечни прогон свештенства, монаштва и верног народа почев од учешћа на мирним литијама, преко неодобравања привремених боравака свештенству и монаштву до рушења светиња".

"Епископски савет, имајући у виду сложеност ситуације у Црној Гори, сматра да би прихватање нашег предлога измена и допуна Закона представљало пуно поштовање Устава и правног поретка Црне Горе и пресудно допринело смиривању тензија и напетости у друштву. У питању је јединствени начин да се превазиђу суштинске поделе и проблеми који већ дуже време потресају и раздиру Црну Гору", закључује се у саопштењу.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво