Левица иницира регионалну солидарност у време пандемије

Политичке странке левице у Србији, Хрватској и Словенији иницирале су декларацију о регионалој солидарности, као одговор на тешке социјалне, економске и политичке последице које тек очекују друштва у региону због пандемије коронавируса. Текст Декларација коју су потписале личности из подручја политичког и друштвеног живота, књижевности, културе, науке и спорта објављен је данас.

Декларација коју су иницирале странке левице Социјалдемократска унија (Србија), Радничка фронта и Нова љевица (Хрваттска) и Левица (Словенија) настала је услед тренутне ситуације проузроковане пандемијом, као одговор на тешке социјалне, економске и политичке последице које тек очекују друштва у региону, наводи се у саопштењу иницијатора Декларације.

У том контексту, Декларација доноси јасне смернице за будућу регионалну солидарност међу земљама насталим распадом Југославије, као и за активно деловање прогресивних друштвених и политичких снага.

Позив је примарно упућен појединцима из свих делова некадашње Југославије који се препознају у кључним принципима на којима се базира Декларација о регионалној солидарности а то су: социјалној правди и једнакости, родној и сексуалној равноправности, националној и етничкој равноправности, очувању заједничке животне средине и њених ресурса, антифашизму, сарадњи и миру и емпатији и међусобној помоћи.

Међу иницијалним потписницима и потписницама налазе се личности из подручја политичког и друштвеног живота, књижевности, културе, науке и спорта који су својим деловањем и уверењима потврдили да следе и промовишу наведена начела.

До сада су Декларацију, међу осталима, потписали Борис Буден, Дубравка Угрешић, Бранко Милановић, Ведрана Рудан, Рајко Грлић, Мира Фурлан, Дино Мустафић, Рената Салецл, Виктор Иванчић, Срећко Хорват, Антоније Пушић - Рамбо Амадеус, Владимир Арсенијевић, Саша Илић,  Игор Штикс, Асим Мујкић, Kатерина Kолозова, Румена Бужаровска, Јово Бакић, Алпар Лошонц, Иван Меденица и многи други.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи