Парастос убијеним Србима на Петровдан код Братунца и Сребренице

Код споменика и костурнице у селу Залазје обележено је 28 година од злочина када су на Петровдан 1992. године муслиманске снаге под командом Насера Орића убиле 69 српских цивила и војника у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначким Биљача и Загони.

Тим поводом, како преноси РТРС  служен је парастос и положено цвеће, али уз поштовање епидемиолошких мера. Парастос је  служен и жртвама из тог села које су убиле усташе други дан Тројчиндана 1943. године. 

Приче ових људи су исте, и исто питају: Где је правда? На гробља долазе 28 година да запале свећу за убијене. Милади Радић убијен је син. Имао је 21 годину.

"Правде нема за нас, ми смо жртве другог реда, док су други, што се каже, у првом реду и другачије је, за нас нема правде," каже Милада.

И Стевка Живковић пали свећу за убијеног сина. Имао је 20 година. Направили су чеку, били су на транспортеру и све су их побили, прича мајка Стевка.

Раденко Томић је изгубио оца. Каже да виђа те који су учествовали сваки дан. Ослобођени су  одговорности, шетају се мирно, каже Раденко.

Настављајући систематско планско етничко чишћење српских простора започето у априлу, јаке муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, 12. јула 1992. године, упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

Тог дана на Петровдан, у борби "прса у прса" убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, а 22 су нестала и заробљена, од којих је седам било живих.

Од 22 нестала, десет је случајно пронађено и ексхумирано 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју, приликом тражења настрадалих Бошњака.

Посмртни остаци страдалих су после више од годину идентификовани и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније.

Десет несталих још није пронађено и њима се губи траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.

За те, као и за многе друге злочине над Србима из Сребренице и средњег Подриња никад нико није одговарао.

Помену су присуствовали представник Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милан Торбица.

Претходно су чланови породица погинулих, саборци, борачке и општинске делегације Сребренице и Братунца положили цвеће на гробљу у Братунцу, гдје је сахрањен највећи број убијених, те на српским стратиштима у Биљачи и Сасама.

Овим је завршен 24. меморијални, хуманитарно-духовни и културно-спортски програм "Петровдански дани" који је поводом 28 година од страдања сребреничких Срба организовао Одбор за обеleжавање српског страдања Сребренице.

Руководство сребреничке општине прогласило је нерадним дане одржавања комеморативних скупова и годишњица страдања бошњачког народа 11. јула и српског страдања 12. јула, у локалним установама и предузећима.

За разлику од претходних година, када су упућивани позиви за масовно обележавање српског петровданског страдања, ове године због сложене епидемиолошке ситуације упућен је позив породицама да у исто време не посећују гробља, да користе заштиту и одржавају дистанцу да не би долазило до контаката и евентуалног ширења коронавируса.

Организатор тог обележавања је "Одбор за обележавање српског страдања Сребренице".

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво