Комеморација у Поточарима – минут ћутања, молитва, цвеће и свеће за страдале

У Меморијалном центру у Поточарима обележена је двадесет пета годишњица злочина у Сребреници. Због епидемије комеморацији у Поточарима ове године присуствовао је знатно мањи број људи. Светски званичници обратили су се видео-порукама.

Молитвом и минутом ћутања одата је почаст страдалима у Сребреници у јулу 1995. године. У Меморијалном центру Поточари уз верски обред сахрањено је још девет жртава злочина у Сребреници.

"Ми мајке тражимо истину, чекамо правду. Помозите не само мајкама Сребренице него свим мајкама да пронађу кости своје деце и да злочинци изађу пред лице правде", апеловала је Мунира Субашић, председница "Удружења мајке Сребренице".

Пошту жртвама одали су чланови Председништва БиХ.

"На овим просторима смо одувек живели заједно и ваља нам и даље живети заједно, наше туге несреће и страдања ћемо памтити али смо дужни да мислимо на будућност", поручио је Шефик Џаферовић, председавајући Председништва БиХ.

Серж Брамерц, главни тужилац међународног резидуалног механизма за кривичне судове је истакао да су угашени животи више од 7.000 мушкараца и дечака и да је 32.000 жена, деце и старијих особа било изложено терору и протерано из својих домова.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да се нажалост још увек трага за масовним гробницама широм земље, и зато је замолио све људе који имају информације да их дају надлежним институцијама.

Светски званичници подсеају да је међународна заједница изневерилљ грађане Сребренице.

"Тај пропуст ће заувек пратити нашу историју. На ову мрачну годишњицу, подсећамо се да је мир у Босни и Херцеговини и даље нестабилан. Не можемо да не наставимо да радимо на општем помирењу", закључио је Гутерес.

Исту поруку шаљу и европски званичници. Председница ЕК Урсула фон дер Лејен је рекла да је Сребреница отворена рана на европској савести.

У Сребреници и околним општинама ексхумиране су 94 масовне гробнице. У Меморијалном центру Поточари до сада су укопани посмртни остаци 6.610 пронађених и идентификованих жртава. Још се трага за више од 1.000 несталих.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво