Пленковић осигурао већину за формирање владе, каква би могла да буде корист за Србе

За разлику од неколико претходних, нова влада Хрватске, биће изгледа формирана врло брзо кад се сада зна колико је ко добио заступника у Сабору.

ХДЗ већ има најављену подршку 78, а већина у Сабору је 76 заступника.

Председник Самосталне демократске српске странке за РТС објашњава какве би српска мањина имала користи од партнерства са најјачом странком.

"Наставићемо са повратком развоја повратничких средина, са развојем комуналне инфраструктуре, прије свега водовода и путева. Наставићемо са остваривањем права у сфери образовања, језика и службене употребе писма и наставићемо о решавању статуса мањинских институција Срба у Хрватској", каже Пуповац.

Многи су прижељкивали да ХДЗ направи чврсту Владу са Мирославом Шкором, нескривеним десничарем који је тражио укидања појединих права мањина, а који у својој партији има бивше популарне ХДЗ-овце попут Златка Хасанбеговића, релативизатора усташког покрета кога је баш Пленковић испратио из странке.

Политиколог Гордана Виловић каже да не постоји бојазан да то за следеће изборе ојача Домовински покрет. И да ће се они као интересна групација врло вероватно распасти.

"Сматрам да има тамо пуно људи који напросто не пашу једни другима, да је то једна хетерогена скупина и да ће се то полако осипати", истиче Виловић.

Велики проблем који се понавља каже, је све мања и мања излазност.

"Једноставно, чини ми се да не налазе смисла више из оног што сам чула и разговарала с људима. То је једна велика скупина шутљивих људи који одбацују сваку могућност да судјелују у томе", наглашава политиколог Гордана Виловић.

Следеће године у Хрватској се одржавају локални избори који су посебно важни за мањине. Српска, која је на овим изборима имала 30.000 гласова, могла би то чак да упетостручи ако буде обавила пријаве на време или дошла у Хрватску да гласа.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи