Хрватска броји гласове, ХДЗ води на изборима за Сабор

Владајући ХДЗ премијера Андреја Пленковића освојио је 68 мандата на парламентарним изборима у Хрватској, коалиција Рестарт 43, а Домовински покрет 15, показују прелиминарни резултати које је објавило Државно изборно повјеренство. Излазност је, према првим подацима, рекордно ниска.

У Хрватској су затворена гласачка места на којима су грађани данас бирали нове заступнике у Хрватском сабору.

Државно изборно повјеренство је саопштило, на основу 68,9 одсто пребројаних гласова, да је ХДЗ освојио 68 мандата, коалиција Рестарт 43, Домовински покрет 15, Мост осам, листа "Можемо!" шест, колиција Паметно/Фокус/СсиП два, док је ХНС-у припао један мандат.

Према овим резултатима, ХДЗ би могао да формира владу сам, уз помоћ неке мање странке или представника националних мањина, пошто је потребна већина од 76 заступника.

Председник Хрватске Зоран Милановић, одмах после објављивања излазних анкета, разговарао је са лидерима ХДЗ-а и СДП-а, Андрејем Пленковићем и Давором Бернардићем, пише загребачки Јутарњи лист.

Захтеви да лидер СДП-а поднесе оставку

У изборном штабу Рестарт коалиције, окупљених око опозиционог СДП-а Давора Бернардића, незадовољни су резултатима.

На друштвеним мрежама у Хрватској све је више захтева да Давор Бернардић, лидер СДП-а и Рестарт коалиције, поднесе оставку.

Потпредседник СДП-а Рајко Остојић, међутим, каже да ће о томе одлучити сам Бернардић.

Коалиција Можемо изненађење избора

Према прелиминарним резултатима, највеће изненађење је коалиција Можемо, која окупља шест левих и зелених странака.

У изборној платформи Можемо налазе се – Можемо, Нова левица, Радничка фронта, ОРаХ, Загреб је НАШ и За град.

Рекордно ниска излазност 

Први подаци показују да је излазност била око 40 одсто, која је рекордно ниска.

Не зна се разлог за малу излазност, мада се наводи исељавање младих, као и чињеница да се избори одржавају усред епидемије.

Грађани су бирали 151 посланика у хрватском парламенту.

Ови избори су одржани неколико месеци пре редовног рока, упркос свакодневном повећаном броју новозаражених коронавирусом у Хрватској.