Битка на Козари, 78 година после

Служењем парастоса и полагањем венаца на Централном спомен-обележју, на Мраковици обележена је 78. годишњица Битке на Козари.

Обележавању су присуствовали председница Српске, Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, делегација Владе предвођена министром рада и борачко-инвалидске заштите Душком Милуновићем, представници Владе Србије и Амбасаде Русије у БиХ.

Милорад Додик поручио је на Мраковици да се не сме дозволити прекрајање историје покушајима потомака оних који су убијали народ на Козари који кажу да се нешто друго дешавалао.  

"Истина је да је овдје 3.500 партизана бранило збјег од 65.000 људи, цивила, жена, дјеце и стараца које је напало 45.000 разних формација усташа и Нијемаца и да је погинуло 9.500 бораца и 45.000 цивила", рекао је Додик новинарима на Козари.

Он је подсетио да је заробљени збег са Козаре спуштен у Јасеновац "који је однио 500.000 живота Срба и 30.000 дјеце".

Нагласио је да у народу живи прича о Козари која је несумњиво симбол борбе за слободу против фашиста и симбол борбе за национално ослобођење јер су Срби овде живели и преживели.  

Жељка Цвијановић изјавила је на Мраковици да Српска као друштво функционише на тековинама свега онога што је дала Козара, али и многа друга места широм Републике.

Цвијановић је навела да се обележавање на Козари данас одвија у нешто другачијим околностима него претходних година, али да су се упркос свему окупили данас на овом месту да би исказали поштовање према слободарском народу Козаре.

Она је истакла да се на овај начин исказује поштовање и према напорима и свему што је уложено у време НОБ-а, али и према борцима и становништву.

"Становништво је поднијело тежак терет и показало заправо на који начин се и достигне и на који начин се брани слобода. Република Српска баштини вриједности свега онога што носи Козара и многа друга наша мјеста, која су показала своје добро лице и увијек била на правој страни историје. Према томе наша захвалност, као институције, мора бити вјечна", рекла је Цвијановић.

Битка је почела 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном делу планине, 15 километара источно од села Међувође. Страдало је 10.000 бораца народно- ослободилачке борбе, наводи РТРС. 

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво