Руси изгубили спор са Црном Гором, хтели да граде комплекс у Котору

Привредни суд Црне Горе је одбио тужбени захтев компаније "Montenegroregion", у власништву тројице руских држављана који су тужили Црну Гору и Општину Котор и тражили одштету од скоро 18 милиона евра јер нису могли да изграде туристички комплекс на плацу који су купили, преносе "Вијести".

Они су тражили 17,84 милиона еура одштете јер су наводно преварени и више од 13 година не могу да граде туристичко насеље на плацу који су купили у Морињу (Општина Котор), преносе Вијести.

Судија Дијана Раичковић утврдила је и да им је првотужена држава дужна, по правоснажности пресуде, да им надокнади штету у износу од 7.140 еура, али је зато "Montenegroregion" обавезала да због изгубљеног спора држави уплати 31.050 еура трошкова, и Општини Котор (као друготуженој) додатних 24.300 еура.

Суд је утврдио да је Управа за заштиту добара Црне Горе у свему поступала у складу са законом и позитивним прописима, те да су наводи тужиоца неосновани. Утврђено је да није било ни кривице Општине Котор.

Бивши извршни директор "Montenegroregion" Александр Шапорев, који је сведочио током овог судског процеса, најавио је жалбу Апелационом суду на пресуду и истракао да ће правду у Црној Гори тражити све до Европског суда за људска права у Стразбуру.

Он замера што је двије године вођен поступак и жали се на висину судских трошкова.

"Суд није узео у разматрање као доказ прво урађену студију визуелног утицаја и ново архитектонско рјешење. Суткиња је узела у обзир другу тзв. ХИА студију која у том тренутку и дуго након тога није била предвиђена законодавним оквиром. Општина Котор није поштовала законом предвиђене рокове на које се обавезала уговором", тврди Шапорев, преносе Вијести.

Руси су тужбом тражили 5,68 милиона за надокнаду штете, а 12,15 милиона на име процијењене измакле користи.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се