Ђукановић: СПЦ је инструмент у рукама великосрпског национализма

Председник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је за ХРТ да СПЦ претендује да управља Црном Гором и да је врати "на позиције теократске државе из средњег века".

У интервјуу Хрватској радио-телевизији (ХРТ), Мило Ђукановић је рекао да је Закон о слободи вероисповести представљао "иницијалну капислу за један сукоб који се у међувремену прилично острастио, сукоб на релацији СПЦ – држава Црна Гора".

"Отварајући тај закон, наравно, дошли смо и до питања имовине, и интенција коју је показала Црна Гора је да део имовине којом се служи православна црква, онај део имовине који је финансиран из јавних извора, дакле, да то треба да буде државна имовина. СПЦ се јако противи томе решењу, покренула је протесте широм Црне Горе са идејом да треба да брани светиње од државе Црне Горе", рекао је Ђукановић.

Рекао је да је реч о непримереној политизацији једног верског питања.

"Закон је послужио као повод, али се протоком времена показало, за нас потпуно недвосмислено, да је СПЦ инструмент у рукама великосрпског национализма. СПЦ је у међувремену успела да промовише све оно што су њени коначни циљеви", рекао је Ђукановић.

Рекао је да се испоставило да није циљ само да се закон укине, него се "чуло" и да би "Црна Гора морала уместо епитета грађанске носити епитет српске државе".

"Друго, да је црногорску државу стварала СПЦ, што значи да овде постоји претензија да СПЦ управља овом државом, да нас врати на позиције теократске државе из средњег века. И наравно, чули смо да је НАТО фашистичка организација, а да је ЕУ пропала цивилизација, и да је због тога за Црну Гору једино удобно да буде под безбедносно интересним кишобраном Русије. Не треба даља презентација образложења за овакву перцепцију с наше стране", закључио је Ђукановић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво