Крај за фабрику дувана у Ровињу?

Компанија "Бритиш американ тобако" је, према незваничним информацијама, покренула пројекат затварања фабрике дувана у Ровињу која запошљава више од 500 радника, преноси Вечерњи лист.

Разлог за доношење одлуке о затварању фабрике је, чини се, недавна одлука владе Хрватске о повећању акциза на цигарете са 335 на 375 куна за 1.000 комада.

Из компаније "Бритиш американ тобако" су упозорили владу Хрватске да су претходним подизањем акциза већ достигнуте смернице ЕУ, а новим повећањем цена једне кутије цигарета је скочила за 120 одсто у односу на 2010. годину.

На питање Вечерњег листа о затварању фабрике, из "Бритиш американ тобака" су одговорили да "твртка континуирано ради евалуацију производних локација".

Синдикални повереник фабрике Бранко Торокај рекао је да нема коментара и да не верује у затварање фабрике. Додаје да таква нагађања слушају сваких неколико месеци.

Министар финансија Хрватске Здравко Марић рекао је да су са представницима "Бритиш американ тобака" разговарали о будућности производње дувана, али да их је у томе прекинула криза коју је изазвала епидемија коронавируса. 

Куповина фабрике дувана у Ровињу је највећа страна инвестиција у историји Хрватске, пошто је "Бритиш американ тобако" за пет година уложио 45 милиона евра, а у фабрици је током прошле године произведено више од 12 милијарди цигарета, што је за 60 одсто више у односу на стање у време преузимања производње.

Осим фабрике дувана, "Бритиш американ тобако" је власник и "Хрватских духана", "Истра графике" и ланца киоска "иНовине" и запошљава укупно 1.600 радника. 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво