Ухапшени градоначелник Будве и председник Скупштине општине

Градоначелник Будве Марко Царевић и председник Скупштине општине Будва Крсто Радовић ухапшени су јутрос испред зграде општине. Полиција употрeбила хемијска средства, а поломљена су стакла на згради општине, преносе "Вијести". Јутрошњи инциденти су кулминација вишенедељних превирања у Будви, насталих стварањем нове, "танке" већине у локалном парламенту.

Ухапшени су и менаџер Општине Будва Мило Божовић, секретар за инвестиција Младен Микијељ, Никола Јовановић, шеф Царевићевог кабинета, као и Ђорђе Вујовић, Царевићев саветник.

Ухапшени су и син и брат Марка Царевића. Претходно је кордон полиције покушао да уведе Управну инспекцију у зграду Општине Будва.

Раније јуче службеници Управне инспекције Министарства јавне управе спречени су да у скупштинску службу Општине Будва заведу одлуку нове скупштинске већине којом су смењени Царевић и Радовић.

Полиција употрeбила хемијска средства, а поломљена су стакла на згради Општине, преносе Вијести.

Општински функционери и грађани окупили су се рано јутрос у просторијама Општине Будва, након што је десетак комбија пуних полиције јутрос дошло у Будву.

Блокада зграде Општине и интервенција полиције

У згради је било више од 100 људи, била су блокирана врата, као и службени улаз где је било паркирано возило.

Царевић је раније поручио да је "на сцени окупација Будве".

У канцеларији Радовића као подршка била су и четири посланика Демократске Црне Горе.

Царевић и Радовић су синоћ потврдили да ће остати у згради Општине.

Они су тада поручили да очекују да ће управни инспектори данас са полицијом покушати да уђу у зграду Општине.

Након инцидента, инспектори су затражили асистенцију полиције.

То је урађено на захтев вршиоца дужности председника Скупштине и Општине Будва Снежане Куч и Владимир Булатовић.

Оспоравање легалности смене

Царевић је јуче поднео кривичне пријаве против три инспектора Управне инспекције, као и против одборнице ДПС Снежане Куч и лидерa будванског одбора Црногорске Владимира Булатовића због "злоупотребе службеног положаја, стварања криминалне организације за насилно преотимање власти и упад у службене просторије".

Нова одборничка већина је, из трећег пута, Царевића и Радовића сменила 11. јуна и потом именовала Булатовића и Куч за вршиоце дужности.

Седница је одржана у туристичком насељу "Словенска плажа" у Будви, зато што им није био омогућен улазак у зграду општине.

За смену Царевића и Радовића гласало је свих 17 одборника нове већине коју чине одборници ДПС, СД, Црногорске и независни одборник Стеван Џаковић.

Стварање нове већине практично је омогућио одборник Стеван Џаковић који је, иступивши из Демократског фронта, подржао одржавање спорне седнице Скупштине општине и смену Царевића и Радовића.

Демократски фронт је потом позвао Џаковића да врати мандат како би се „избегла политичка корупција и прекрајање изборне воље грађана".

Лидерка Црногорске Анђела Ивановић је, образлажући иницијативу за смену Царевића, рекла да је први човек Будве прекршио коалициони споразум и навела умешаност у милионске корупционашке афере.

Царевић је, с друге стране, тврдио да је главни разлог што се тражи његова смена организовање литија у Будви, у знак протеста против Закона о слободи вјероисповести.

Локални избори у Будви требало би да буду одржани у септембру. 

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво