Правни савет Митрополије објашњава зашто литије нису противзаконите

Правни савет Митрополије црногорско-приморске указао је да Министарство здравља крши право грађана на слободу окупљања. Сматрају да се то чини како би се спречиле литије на којима грађани исказују свој протест против Закона о слободи вероисповести.

Министарство здравља Црне Горе је прво донело Наредбу о проглашавању престанка заразне болести ковид 19, али је потом прописала максималан број од 200 присутних лица на јавним окупљањима, што правни савет Митрополије сматра апсурдним.

"Када је режим одлучио да, након три мјесеца, ублажи бројне забране из Наредбе, Министарство здравља је прекорачило своја законска овлашћења и из политичких разлога је суштински задржало на снази забрану јавних окупљања тако што је само најмањем броју лица (200 грађана) признало уставно и законско право на слободу окупљања", наводи се у саопштењу Правног савета Миторполије.

У члановима 54 и 55 Закона је прецизно прописано да поједина права и активности могу бити "забрањене или ограничене" док "окупљање на јавним мјестима" може бити забрањено за сва лица, али не и дозвољено само за 200 грађана.

"У оваквим ситуацијама, јавних окупљања у вријеме заразе или има или нема, а никако није дозвољено да их мало има, а мало више да их нема. Ово увиђа не само стручна него и најшира јавност, јер је здравом разуму необјашњиво и у демократском друштву неприхватљиво да је проглашен крај епидемије, а да неуставне забране јавних окупљања важе само због литија",  истиче се у саопштењу.

Правни савет поручује да је јасно да ће Управа полиције прекршити Устав Црне Горе, Закон о јавним окупљањима и јавним приредбама, Закон о јавном реду и миру и Закон о безбједности саобраћаја уколико због ове неуставне и противзаконите Наредбе Министарства здравља не буде "обезбеђивала" мирне литије у црногорским градовима на исти начин као што је то и пре епидемије чинила.

"Управа полиције и Државно тужилаштво, након установљене судске праксе претходних дана, немају право да приводе и притварају свештенике због организовања литија као мирних јавних окупљања у складу са Уставом и законима Црне Горе", закључује се у саопштењу.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво