Масовни помор пчела у Хрватској,  проглашена природна катастрофа

Незапамћени помор погодио је више од једне трећине свих пчелињака у једној од хрватских жупанији која је због тога прогласила и елементарну непогоду.

Иако би се због проглашења елементарне непогоде могло помислити да је нека природна катастрофа кривац за уништење целих пчелињих заједница, истина је ипак другачија. Пчеле су отроване.

"Највјеројатније је у питању неки инсектицид којим се противпрописно прскало. Не можемо ни у кога упријети прстом, али имамо своје сумње. Узорке тла, пчела, меда, али и са оближњих њива је полиција послала у Центар за криминалистичка вјештачења Иван Вучетић и ускоро бисмо требали добити њихове налазе и дознати шта је узрок овој катастрофи", рекао је за Индекс Жељко Трупковић из удруге пчелара Агација.

"До сада имамо пријаве од 29 пчелара. То је преко хиљаду уништених кошница", рекао је Трупковић.

Трупковићеве пчеле нису настрадале, он је чистом срећом затворио своје кошнице, али пчеле много његових колега су настрадале.

Међу првима су страдале пчеле Алојзија Фришчића који је дословце покопао пчеле из 25 кошница.

"Од пчелара сам постао гробар. Ово је постало ништа друго него гробарски посао. Покопао сам 17 канти од 15 литара пуних пчела", рекао је Фришчић за Индекс.

Фришчић верује да је инсектицид који је побио његове пчеле прскан по пољу уљане репице која се не узгаја за конзумацију него за семе.

Фришчићев пчелињак је уништен и требаће му године да се опорави. Већ данима овај пчелар закопава своје пчеле ни сам не верујући шта га је снашло.

 

 

 

 

 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво