Гужва на грчко-бугарској граници, српска амбасада у Атини чека званично објашњење промене одлуке

Педесетак возила са српским таблицама чека на прелазу Кулата-Промахонас, након што је Грчка објавила да држављани Србије не могу још да уђу у ту земљу. Углавном је реч о породицама са децом. У Влади Србије очекују појашњење из Атине шта се догодило да се само два дана од договора министара спољних послова промени одлука.

Бројне породице кренуле су преко Бугарске пут Грчке, водећи се информацијом да ће та земља у 23 сата отворити границу за туристе, како је раније и најавила на основу договора шефова дипломатије Србије и Грчке.

Међутим, данас после подне стигла је информација да ће у Грчку моћи да уђу само држављани земаља Европске уније или држављани Србије са боравишном дозволом у ЕУ.

Тако су наши туристи остали блокирани на бугарско-грчкој граници, одакле не могу даље. Тренутно је на том прелазу педесетак возила са српским таблицама, односно око 200 туриста.

Многи од њих су оптимисти и чекају 23.00 у нади да ће Грчка из примене одлуке изузети држављане Србије.

По свој прилици, ипак, туристи из Србије у Грчку неће моћи да уђу пре 1. јула када се очекује даља либерализација мера због пандемије коронавируса.

На прелазу Кулата-Промахонас дуга је колона возила, а међу њима је и новинар САТ-а Младен Алвировић који нам је пренео да туристи из Србије сатима чекају на граници.

Како каже, током разговора са грчким граничарима сазнао је да су и они били изненађени дописом да држављани Србије не могу да уђу у Грчку јер је и њима било јављено да одобрење постоји. 

Око хиљаду туриста из целе Србије данас је било спремно да крене на пут аутобусима, али ниједан није кренуо. 

Влада у Београду чека појашњење

У Влади Србије очекују појашњење из Атине шта се догодило да се само два дана од договора министара спољних послова промени одлука.

Министар туризма Расим Љајић рекао је за РТС да је Србија од највиших грчких званичника имала обећање да ће грчке границе за држављане Србије бити отворене вечерас у 23 сата, тако да је, каже, ова одлука не мало изненађење јер је велики број грађана пошао пут те земље.

"Наша амбасада упутила је допис грчком МСП-у у ком се тражи објашњење одлуке. Постоје незваничне назнаке да би одлука могла да буде разматрана и да грађани Србије буду изузети али имамо информације из Атине да се земља налази под притиском да се одлука о отварању граница односи само на земље Шенгена, тако да са те стране разумемо позицију Грчке, али верујемо да одлука треба да буде преиспитана", истакао је Љајић. 

Да ће Грчка променити своју одлуку није знало ни српско Министарство спољних послова, рекао је генерални секретар МСП-а Вељко Одаловић.

"Министарство у овом тренутку не може ништа друго да уради сем што подсећа на оно што је претходно било договорено и наглашава да је врло рационално и корисно да се мера промени", истакао је Одаловић. 

Из грчке полиције на Евзонију јутрос су такође рекли да није могуће да грађани Србије уђу у Грчку ни кроз Северну Македонију. 

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво