Претрес станова навијача, како је настала фотографија антисрпског транспарента у Загребу

Загребачка полиција спроводи криминалистичку истрагу против шест особа због сумње да су починили кривично дело када су у делу града Кустошија истакли транспарент на ком је писало "Ј**ат ћемо српске жене и дјецу". Начелник полиције рекао је да су сва шесторица признала шта су учинила.

Хрватска полиција претресла је домове особа које су се 11. јуна фотографисале с порукама мржње према грађанима српске националности, а неки су се сами пријавили у полицију, јавио је РТЛ.

Полиција је у петак саопштила да је привела четири особе које повезује с тим транспарентом у загребачком насељу Кустошији.

У полицији кажу да су изашли на терен када су у четвртак у вечерњим сатима примили дојаву о нарушавању јавног реда и мира, али да тамо нису затекли никога, нити је неко могао да посведочи о догађају.

"С обзиром на накнадно објављену фотографију на појединим друштвеним мрежама, у то криминалистичко истраживање бит ће укључено и утврђивање околности њеног настанка", рекли су у полицији.

Како Индекс пише, група је током дана у Кустошијанској улици цртала навијачки графит који је заправо верзија познатог транспарента навијачке групе Бед блу бојс, а успешно цртање прославила је уз бакље и транспарент "Ј**ат ћемо српске жене и дјецу". 

Уз тај транспарент и заставе ХОС-а истакли су и обележја Црвене звезде и Партизана која су, претпоставља се, одузета у навијачким окршајима.

Нaчелник загребачке полиције Марко Рашић рекао је да од шесторице младића двојица имају 21 и 22 године, док четворица спадају у млађе пунолетнике, односно они су у доби од 18 до 21 године. Навео је и да су признали почињено дело.

Реаговања због инцидента

Председник СДСС-а Милорад Пуповац је на данашњој конференцији за медије осудио овај чин.

"Младићи с Кустошије су статисти, а главни глумци, сценаристи и редатељи су вође политичких кампања појединих странака и лидера који на мржњи према Србима желе стећи моћ како би израбљивали Хрвате", поручио је Пуповац.

Председник Хрватске Зоран Милановић такође је осудио овај инцидент, као и Савез удруга драговољаца хрватских обрамбених снага који је саопштио како најоштрије осуђује гнусни транспарент.

Шта каже аутор фотографије 

Фотографија, коју је уснимио фотограф Никола Шолић, у медије је доспела посредством Српског народног вијећа које ју је прво објавило.

Шолић је за Индекс рекаода је у тренутку "перформанса" случајно пролазио улицом, око 21 сат и да су певали "Убиј, убиј Србина'".

"Иначе ту пролазим аутобусом и вјеројатно не бих ни примијетио, али сад сам ишао пјешице. Чуо сам како вичу ону пјесму 'Убиј, убиј Србина' која се толерира већ 30 година на стадионима, пуно сам је пута чуо с обзиром да сам радио и као спортски фоторепортер. Усликао сам три слике с мобителом и објавио их због пјесме коју су пјевали, а тек када су ми људи почели слати поруке схватио сам какву су поруку точно држали", испричао нам је Шолић.

Казао је како се све одвијало насред улице, испред једног кафића који се иначе изнајмљује. 

Како Индекс наводи, они за које се утврди да су учествовали у држању и/или изради транспарента готово сигурно ће кривично одговарати за изазивање нереда према члану 324 Казненог закона, за што је прописана казна затвора од шест месеци до пет година.

У навијачким круговима колају информације да је реч о локалним припадницима Бед блу бојса из Кустошије.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво