Амфилохије након молебана у Подгорици: Немојте да гласате за овакву власт

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је вернике да не гласају "безбожну власт која би отимала светиње".

Амфилохије је говор одржао испред Саборног Храма Христовог Васкрсења у Подгорици у којем је одржан молебан за, како су саопштили из Митрополије црногорско-приморске, мир и братску слогу.

"Сабрања цркве вјековима трају на овим просторима и сада се настављају. Литије позивају на измирење браће, ове наше литије су јединствене. Народ се пробудио духовно и ништа не траже. Сабрао се да у љубави прославља Бога. Ова наша сабрања су везана и за безакоње, онај закон која нам је у ноћна времена наметнула Скупштина, којим се отимају задужбине древне, које нијесу грађене ни за калуђере ни властодршце, већ у славу Бога", рекао је Амфилохије.

У том духу су и, како каже, саобрања као молба онима на власти "да се отријезне и не отимају од цркве Божје".

"Оно што нас је запањило, и нас и Европу ових дана, је рушење цркава и отимање. Започело са отимањем и рушењем конака на Бриској гори. Оно што је окупатор срушио, народ са црквом кренуо да обнавља и то је овдје су дошле антитерористичке групе наоружане до зуба код четири монахиње. И пријете да ће даље рушити јер немамо, наводно, дозволе. Од кад сам митрополит непрекидно смо тражили дозволе од власти. Никад се није десило до данас да пријете, да прогоне ове који немају држављанство. Они су дошли да уграђују свој живот у цркву, не да разарају Црну Гору. Шта је за Црну Гору - разарање свих предузећа и сад треба и храмове разорити. Је ли то за Црну Гору", додао је Амфилохије.

Указао је да су годинама тражили дозволу за Михољску превлаку и друге храмове.

"Вријеме окупатора је прошло и треба да прође вријеме оних који мастављају дјело окупатора и не дају да се обнови оно што је окупатор срушио. Годинама смо тражили дозволу за Михољску превлаку и друге храмове. Хоће да руше, неће ако Бог да, јер има трезвених људи и међу њима. Зато ћемо ми наставити братољубиве литије поштујући и здравствене прописе. Иако нијесу дали истинско обећање да ће промијенити закон, ја се и даље надам. Јер ако неће, такву власт народ не треба да гласа. Црногорци никад такву власт нијесу гласали без из страха, али страха нема више", поручио је Амфилохије.

Испред храма се након молебана окупило више од стотину свештеника и монахиња, а на платоу су се окупили и грађани.

Наставак литија најављен је за недељу.