Милановић: Орбану не треба веровати кад каже да нема територијалних претензија

Хрватски председник Зоран Милановић напао je мађарског премијера рекавши да Виктору Орбану не треба веровати када тврди да нема претензија према деловима Хрватске.

Напетост између Хрватске и Мађарске настала је након што је Орбан у суботу открио споменик поводом 100. годишњице потписивања споразума у Трианону којим је Мађарска изгубила две трећине територије, преноси Хрватска радио-телевизија.

Велика Мађарска на споменику обухвата делове данашње Хрватске, Србије, Словеније, Словачке, Аустрије, Румуније и Украјине, с наведених 12.500 градова, села и општина које су до 1920. биле део мађарског дела Аустроугарске, иако у великом делу нису никад имали мађарско становништво. Хрватска је због тога изразила протест Будимпешти, а премијер Андреј Пленковић касније је рекао да га је Орбан у телефонском разговору уверио како нема никаквих претензија према хрватској територији.

"И мене је као Пленковића увјеравао да је све у реду, али ако те једном превари - он је крив, а ако те превари други пут - ти си будала. Знамо тко је Орбан и што заговара, то није ништа добро. Срећом то није велика и моћна држава, која је додуше била на нашој страни, али то је било јако давно и то се више не рачуна", рекао је Милановић.

Милановић сматра да из Будимпеште стално стижу "жалопојке и кукњаве" да је Мађарска закинута Трианонским уговором и да је то трагедија мађарског народа и државе.

"Ако би нетко требао кукати јер је након изгубљеног рата остао стјешњен на малом простору то су Нијемци, њих стварно има јако пуно на малом простору. Али не чујете то из Њемачке. То чујете од ове послуге која сањари о мађарској Ријеци, Трансилванији. Има и у Хрватској људи који мисле да Хрватска треба бити до Дрине. Само нека мисле. Има и у Хрватској људи који мисле да зато што је у Мађарској Хорват најчешће презиме да би Будимпешта требала бити хрватски град. Али то је глупост", додао је хрватски председник.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво