Амфилохије: Нек не муче мој народ, већ нека то реше мојим ликвидирањем

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије позива црногорске власти да "не муче народ и свештенство", већ да то "реше његовим ликвидирањем". Ја их позивам, па нека ураде то ако мисле да тиме могу да излече овај народ од тог опаког вируса којим смо затровани још од времена оне безбожне идеологије, поручио је Амфилохије.

Поводом славе васељенског радија Светигора митрополит Амфилохије је освештао и пререзао славски колач у Саборном Храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Том приликом говорио је и о Закону о слободи вероисповести, литијама и привођењу свештеника.

"Нажалост они који су на власти настављају да подржавају тај злочиначки закон и тврде да светиње које су овдје грађене од апостолских времена и од времена Светог Цара Константина и Царице Јелене не припадају народу већ њима", рекао је Амфилохије.

Нагласио је да су се сви надали да ће после деведесетих година гоњење и насиље над Црквом престати, али се тај прогон, како каже, "опет повампирио и у наше дане".

"И ја сам привођен на суђење као наследник прошлих митрополита, ухапшен је владика Јоаникије са осам свештеника. Ево и сада свештеници у Бару су привођени и кажњавани само зато што су служили службу Божију и што су са народном обављали крсни ход - литију, која је својствена за Цркву већ двије хиљаде година, а која је код нас отпочела на специфичан начин прије годину дана", навео је митрополит.

Поручује да ће се са литијама наставити од наредне недеље: "Наставиће се ти свети ходови који су ходови мира који позивају на братску слогу, на помирење браће, на заједништво, на љубав, на исцјељење од оног најопакијег вируса који је овдје владао, вируса братомржње и богомржње."

Амфилохије је рекао да се црква поново заклиње да не да светиње и да је спреман на то да властодршци ураде са њим оно што су урадили са митрополитом Јоаникијем, Арсенијем и Данилом.

"Спреман сам, ако мисле тиме да ће нешто да задобију. Позивам их да не муче мој народ и свештенство, већ да то ријеше мојим ликвидирањем. Ја их позивам, те другове и господу, па нека ураде то ако мисле да тиме могу да излијече овај народ од тог опаког вируса којим смо затровани још од времена оне безбожне идеологије. Дакле од Недеље свих светих молебни за спас светиња, за помирење, за братску љубав и слогу настављају се у свим нашим храмовима и црквама широм Црне Горе. То од мене народ тражи и ја сам дужан да их испоштујем", рекао је на крају бесједе митрополит Амфилохије.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво