Орбан открио споменик са мапом на којој су и делови Србије

Мађарски премијер Виктор Орбан поново се нашао у жижи интересовања у региону због мапе "велике Мађарске", након што је открио споменик на којем се налази спомен плоча са мапом, на којој су и делови Србије.

На споменику који је Орбан отоворио 4. јуна на граници Мађарске и Словачке поводом стогодишњице потписивања Тријанонског споразума налази се и спомен плоча са мапом Мађарске из времена пре распада Аустро-угарског царства, која обухвата Војводину, као и друге делове Србије, Хрватске, Словеније, Словачке, Аустрије, Румуније, Украјине.

Тријанонски споразум потписан је недуго након Првог светског рата у палати Тријанон у Версају, а његовим одредбама је након распада Аустроугарске мађарска територија смањена за две трећине.

На споменику су словима од неруђајућег челика угравирана имена укупно 12.500 градова, села и општина које су до 1920. године припадале Мађарској, односно Аустро-Угарској.

На спомен-плочи пише: "Територија Краљевине Мађарске пре Трианона (1920): 325.411 км2, после: 93.073 км2".

Испод мапе је стих песме "Трианон" мађарског песника Ђуле Јухаса: "Не треба о томе никада говорити, али увек, увек треба о томе мислити".

Орбанова влада платила га је 16 милиона евра, а у средишту гранитног комплекса, Споменика националног јединства, гори вечни пламен.

За догађај је компонована посебна опера, по узору на Рихарда Вагнера, а званицама су се на отварању делиле и црне траке жалости, преноси Блиц.

Хрватски портал Индекс пренео је да се међу спомен-плочама, уз мапу "велике Мађарске", налази и она на којој пише "Fiume - tengerre magyar", што значи "Ријека - Мађарска до мора".

На крају говора, у којем је навео да су велики делови мађарске територије "насилно отцепљени", Орбан је рекао да је срећан што ће са Словацима, Хрватима, Србима и Словенцима градити заједничку будућност.

Видео-снимак догађаја на којем се види карта "велике Мађарске" и спомен-плоча са спорним натписом објављена је на Орбановом званичном Фејсбук налогу.

Орбан се пошетком маја нашао на мети оштрих критика у региону, након што је на друштвеним мрежама објавио мапу "велике Мађарске".