Црна Гора купила два нова хеликоптера за војску

Министарство одбране Црне Горе потписало је међудржавни уговор за набавку два хеликоптера Бел 505 "Џет ренџер X”, са канадском комерцијалном компанијом. Kако су саопштили, уговор подразумијева да ће та компанија омогућити обуку у Француској за три пилота из Црне Горе, као и за осам техничара на Бел тренажној академији у Форт Ворту у Тексасу.

Црногорски министар одбране Предраг Бошковић поручио је тим поводом да се три године од учлањења у НАТО предано ради на унапређењу војске и да је Црна Гора спремна за нове изазове.

"Са оваквим ваздухопловима, јединственим на Западном Балкану, нашим пилотима обезбедићемо одличну обуку, али и могућности да обављају различите задатаке", истакао је Бошковић.

Са брзином од 232 километара на сат и носивошћу од 680 килограма, Бел 505 је дизајниран да буде сигуран и лак за лејење. Дизајн, како наводе из  црногорског минситарства, у први план ставља сигурност, перформансе и приступачност, спајајући проверне системе са напредном технологијом и елегантним, модерним изгледом.

"Поносни смо што ћемо у нашој ексадрили имати нови Бел 505, који је опремљен са најновијом технологијом", казао је пуковник Ненад Павловић из Ваздухопловних снага Црне Горе, "Ови хеликоптери омогућиће нашим пилотима да боље обављају своје дужности, посебно у оквиру треће мисије која се односи на помоћ становништву".

Један хеликоптер у Црну Гору ће стићи током наредног месеца, а други почетком 2021.године.

Укупна вредност те набавке је преко 3.267.000. евра саопштено је из црногорског министарства.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи