Три разлога зашто је Радончић поднео оставку у Савету министара БиХ

Министар безбедности у Савету министара БиХ Фахрудин Радончић је подношење оставке на ту дужност најавио најпре изјавом појединим медијима, а потом је одржао и ванредну конференцију за новинаре, где је поручио да је партиципација његовог СББ-а на државном нивоу власти "завршена прича".

Радончић тврди да није у питању никакав предизборни потез, већ нешто, како је рекао, нормално што се дешава у свим земљама света.

Он је новинарима у холу Парламентарне скупштине БиХ поновио разлоге због којих подноси оставку и додао да су они принципијелне природе, да нема никаквих тензија, никаквих нервоза, полемика.

Захваливши Странци демократске акије Бакира Изетбеговића што је СББ и њему омогућила да буду део парламентарне већине и део Савета министара, Радончић је је рекао да су се природно појавиле политичке разлике у односу на нека стратешка питања унутар Босне и Херцеговине.

Kао први разлог је поновио да је тражио да се мигирантска криза реши легалним депортацијама, али да би се то спровело, појавио се проблем са амбасадором Пакистана у Сарајеву који, како је казао, не жели да помогне у депортацији више од 9.500 миграната који су "огромни безбедносни ризик".

Стали на страну амбасадора, нису саслушали аргумент министарства 

Поновио је замерку бошњачком члану Председништва БиХ Шефику Џаферовићу и министарки спољних послова, који су се након одвојених сусрета са пакистанским амбасадором, оградили од њега као министра безбедности и његовог плана.

"У свакој нормалној земљи већ тада би сваки министар сигурности поднео оставку, зато што председавајући односно шеф државе стаје на страну једног амбасадора, а да није саслушао аргументе Министарства сигурности", навео је Радончић, пренео је сарајевски портал Аваза.

Радончић је рекао и да је о свом ставу раније обавестио лидера СДА Изетбеговића и председавајућег Савета министара Зорана Тегелтију, а с обзиром на једноставност процедуре, додао је да од данашње седнице он више неће бити министар.

Упитан да ли ће опстати коалициија на државном и федералном нивоу, Радончић је рекао да СДА, ХДЗ БиХ и СНСД имају довољно посланика да у државном парламенту спроводе своје политике.

На питање да ли ће његовим изласком из Савета министара то место бити препуштено Републици Српској, Радончић је рекао да не треба бити малициозан.

"Министарство сигурности је, према подели међу странкама, добила СДА и то је место, на шта сам се ја већ захвалио, препустила СББ-у. Не видим ни један разлог да већ на првој седници Представничког дома не буде именован Бошњак из СДА за мог наследника", рекао је Радончић.

Други разлог, поновио је, јесте стратешко неслагање у вези са афером "респиратори", а трећи његово мишљењ је да је Савет министара талац односа СДА, ХДЗ-а и СНСД-а и да понекад, како је рекао, треба "изаћи из приче за коју мислите да није добра".

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи