Одржано рочиште за аферу "Респиратори", Новалић прети да ће пресудити сам себи

Рочиште за одређивање притвора осумњиченима за нелегалну набавку 100 респиратора из Кине, међу којима је и премијер Федерације Босне и Херцеговине Фадил Новалић, завршено је у Сарајеву после седам сати. Одлука Суда БиХ да ли ће осумњичени бити задржани у једномесечном притвору биће накнадно саопштена.

Поред премијера Фадила Новалића, осумњичени су директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак и власник компаније "Сребрна малина" Фикрет Хоџић.

Сумња се да су нелегално набавили 100 респиратора из Кине и на тај начин потрошили 10,5 милиона конвертибилних марака из државне касе.

Тужилаштво БиХ Новалића, Солака и Хоџића терети за удруживање ради почињења кривичног дела, злоупотребу положаја, примање награде, трговину утицајем и прање новца, а Солака и Хоџића и за фалсификовање службене исправе.

Тужитељи су изнели своју аргументацију, а међу материјалним доказима нашла се и комуникација путем апликације Вибер која је према тврдњама оптужбе извучена из премијеровог мобилног телефона.

Телефон је, према судској наредби одузет неколико дана раније. Како је речено, део порука је обрисан када је отворена истрага.

За осумњичене је затражен једномесечни притвор због бојазни да ће утицати на сведоке и постојања реалне могућности да ће боравком на слободи бити у могућности да сакрију или униште доказе. 

Тужилаштво је навело да би њихово пуштање на слободу могл одовести и до узнемирења јавности.

Тужиоци су се фокусирали и на пребацивање новца Федералној управи цивилне заштите, а која је затим новац уплатила "Сребреној малини" за куповину респиратора.

Оптужба тврди да је Хоџић покушавао да пронађе што јефтиније респираторе како би што више новца остало за противправну имовинску корист.

"Ухапсити свог премијера је државни удар"

Браниоци осумњичених су навели да њихови клијенти нису одговрни за кривична дела за која се сумњиче, те да се противе одређивању мере притвора јер за то нема законског упоришта. Тврде да се ради о политички мотивисаном процесу.

Адвокатица премијера Новалића Васвија Видовић је истакла је да нема ниједног доказа да је Новалић злоупотријебио положај, те да не постоји јасан чињенични опис ко је и како примио новац.

Навела је и да одлука Суда БиХ да притвори Новалића може имати несагледиве последице по функционисање Федерације и изазвати хаос јер он, како је навела "потписује исплату пензија и инвалиднина".

Премијер Новалић се обратио Суду и навео да је "исфрустриран поступком Тужилаштва, та да ништа није јео ни пио од четвртка.

"Овде ништа није по дефиницији прања новца, ако неко може доказати да се то десило не треба мени суд да суди, ја ћу сам себи пресудити. Ухапсити свог премијера за мене је државни удар", рекао је Фадил Новалић.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво