Иницијатива у парламенту Аустрије за забрану комеморације у Блајбургу

Доњи дом аустријског парламента већински je затражио од владе да забрани контроверзну хрватску комеморацију код Блајбурга. Забрана би била перманентна и важила би од идуће године.

Иницијативу за забрану комеморације у Блајбургу су поднели Зелени, уз подршку Социјалдемократа, Народњака и Неоса. Једино се Слободарска партија није прикључила захтеву. То значи да у парламенту од 183 посланика, забрану скупа у Блајбургу тражи већина од 150.

"Од министра унутрашњих послова се тражи да, водећи се принципима из Повеље темељних права Европске уније, европских Конвенција о људским правима, као и осталим уставноправним критеријума, провери све могућности на државном, билатералном и европском нивоу за забрану ултранационалистичке, фашистичка манифестације код Блајбурга идуће и свих наредних година", наведено је у склопу иницијативе.

Захтев четири парламентарне странке ће даље бити разматран у парламантарном Одбору за унутрашње послове.

Странка Зелених се већ годинама залаже за потпуну забрану скупа поред Блајбурга.

"Имамо историјску одговорност према жртвама нацистичког и усташког режима. То нас обавезује на деловање. Заједничким напорима желимо да постигнемо да се усташаки скуп на аустријском државном територију убудуће забрани. Окретање главе од оног што се на том скупу догадја више не сме бити опција завладу", наведено је у саопштењу портпаролке Зелених Олге Фоглауер.

Овог маја је скуп био отказан због епидемије коронавируса.

"Покрајина Коринтија је ту одлуку примила са великим олакшањем", коментарисао је ОРФ одлуку покрајинских власти у Клагенфурту да ове године организатору - Блајбуршком почасном воду, ускрати дозволу за одржавање манифестације.

Због учесталих фашистичких инцидената, прошле године је и католичка диоцеза Гурк-Клагенфурт забранила Хрватској бискупској конференцији да суделује у миси на Блајбуршком пољу.

Службено, тај скуп је увек најављиван као миса за мртве, дакле црквена и религиозна манифестација.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво