Чија је земља у Републици Српској – Уставни суд одлучио у корист БиХ

Уставни суд БиХ усвојио је захтев Министарства одбране у Савету министара, о књижењу на БиХ више од 250.000 метара квадратних земљишта у општини Фоча, које је у поседу Републике Српске.

Суд је Апелацију Министарства одбране усвојио на последњој седници, 20. маја, а у образложењу се наводи да постоји повреда права на правично саслушање и укида пресуда Окружног суда у Требињу од 24. јануара 2018, те да овај суд у најкраћем року донесе нову одлуку.

Према писању бањалучког Гласа Српске, правобранилац Републике Српске Миломир Говедарица рекао је да је ово само још један у низу покушаја од Правобранилаштва БиХ, односно Министарства одбране, да противно нормама буду укњижена права својине у корист БиХ.

"Све надлежне организационе јединице Правобранилаштва Српске предузеле су и предузимају све неопходне радње у више таквих предмета са циљем да заштите имовину Републике Српске", рекао је Говедарица.

Члан Одбора Народне скупштине за уставна питања Перица Бундало каже да је Уставни суд БиХ у превише наврата до сада исказивао намеру да мења правни и политички поредак у БиХ.

"Уставни суд БиХ одавно је почео да излази из оквира својих надлежности, а спорови у вези са војном имовином и посебно пољопривредним земљиштем Републике Српске то само потврђују", рекао је Бундало, који је и шеф Клуба посланика ПДП-а у парламенту РС.

Реагујући на ту одлуку, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Уставни суд БиХ у континуитету крши Устав и ради против Републике Српске